Stingrā režīma skola jeb kādus aizliegumus atceras vien padomju skolu absolventi

Tā vai citādi, bet skolas gadi atstāj pēdas mūsu atmiņā. Kādas atmiņas ir ārkārtīgi patīkamas, bet kāds līdz šim ar šausmām atceras skolu laiku. Šajā ziņā padomju skolas neatšķīrās no mūsdienu skolām. Tomēr, kāda ir atšķirība? Daudzi sacīs, ka izglītības sistēma ir labāka, bet citi atcerēsies daudzus aizliegumus. Parunāsim par tiem.

Reliģiozie svētki

“Reliģija – opijs tautai” – tā izskatījās Padomju varas attieksme uz pareizticību, islāmu un citām ticībām toreizējās savienības teritorijā. Tāpēc studentiem bija aizliegts valkāt viņu ticības simbolus un atklāti ievērot reliģiskās tradīcijas.

Gari mati

Padomju laikā, it īpaši aukstā kara laikā, visu rietumniecisko eksponēja kā kaut ko svešu un amorālu. Tas attiecās arī garo matu modi puišiem. Tika uzskatīts, ka tā ir Rietumu mūziķu imitācija, kuru mūzika bija nepieņemama. Šādiem puišiem labākajā gadījumā izteica aizrādījumu, bet sliktākajā gadījumā – aizsūtīja pie friziera.

Džinsi

Šodien tik neaizstājama lieta, kā džinsi, padomju skolās bija tabu. Tie tika uzskatīti arī par “samaitāto rietumu” simbolu. Un, ņemot vērā to, ka tā bija deficīta prece, atļauties staigāt džinsos varēja tikai retais.

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!

COMMENTS

  • <cite class="fn">nu nu</cite>

    Kas šitos murgus sarakstijis? Pati mācijos padomju laikos un galvenais nosacijums bija-zili vai melni svārki.Varēja kaut paši šūt.Protams,zēni nestaigāja gariem matiem un meitenes krāšļos un ļoti labi. Nebija ko ”izlekt” ar drēbēm un frizūrām. Bet te saraksta it kā skolas būtu koncentrācijas nometnes. Neviens neatļāvās skolotājam ”uzšpļaut”,kā tas ir tagad.Vismaz kārtība valdija un cieņa.

  • <cite class="fn">filips-72</cite>

    kakogo ,,huja” izčez moi koment !

Pievienot komentāru