“Tautumeitas” piedāvā Ziemassvētku singlu “Čigāns saka čigānam”

Etno mūzikas grupa “Tautumeitas” klausītājiem piedāvā Ziemassvētku singlu “Čigāns saka čigānam”, kas tapis ierakstu studijā Mute sadarbībā ar producentu Arni Račinski.

Dziesmas panti (duido!) stāsta par vienu no senākajām latviešu Ziemassvētku tradīcijām – maskošanos jeb čigānos iešanu. “Tas ir noslēpumains, taču reizē arī ekspresīvs piedzīvojums, kura laikā cilvēks atbrīvojas no visām sabiedrības ētikas normām un iemieso pārcilvēcisku, dzīvniecisku raksturu un uzvedību”, stāsta dziesmas autore Asnate Rancāne. “Ja maskošanos veic pilnvērtīgi, tad maskotā cilvēka apziņa transformējas un jautrība var sākties!”

Latvieši tic, ka tajās mājās, kur ciemojušies čigāni, būs svētība un laime visu nākamo gadu.

“Čigāns saka čigānam” piedziedājums, savukārt, vēsta par to, ka Ziemassvētki tik tiešām ir visgaidītākie svētki. Un, kad nu reiz tie pienāk, mēs visi zinām, ka vislielākais prieks un laime ir būt kopā ar sev tuvajiem!

Singla ierakstā piedalījusies grupa “Tautumeitas”, kā arī Staņislavs Judins, Mārtiņš Miļevskis un Arnis Račinskis. To aranžējis un producējis Arnis Račinskis, bet dziesmas masters tapis sadarbībā ar Andi Ansonu.

Grupa “Tautumeitas” izveidojās 2015.gadā, tās sastāvā ir sešas mūziķes – Asnate Rancāne, Aurēlija Rancāne, Ilona Dzērve, Lauma Bērza, Laura Marta Līcīte un Laura Liepiņa. Tā sākās ar tradicionālās mūzikas dziedāšanu, mēģinot pietuvoties un atdarināt teicējas. Taču – jo tuvāk gāja dziesmām, jo tuvāk dziesmas nāca pie Tautumeitām, līdz kamēr šķita dabiski tās apvienot ar visu pārējo, ko šajā pasaulē viņas ir dzirdējušas un sajutušas kā savu.

Šā gada sākumā “Tautumeitas” ieguva Mūzikas ierakstu gada balvu kā gada labākais etno un tautas mūzikas albums par kopprojektu ar dūdu un bungu grupu “Auļi”. Maija sākumā tika izdots grupas pirmais videoklips dziesmai “Pāde”, bet jau 30.maijā Mūzikas namā “Daile” notika debijas albuma “Tautumeitas” prezentācija. Savukārt, septembra beigās koncertzālē “Palladium” notika divi pirmie solo koncerti grupas pastāvēšanas vesture, kuri tika pilnībā izpārdoti un uzņemti ar stāvovācijām.

Pievienot komentāru