Uz bēdīgi slaveno dziesminieci Eviju Vēberi nikns arī Mārtiņš Brauns

Īstu pretrunīgu atsauksmju, bet galvenokārt jau sašutuma vētru Latvijā nesen izraisīja dziesminieces Evijas Vēberes uzstāšanās pirmajā simtgades koncertā – daudzus satrieca viņas izpildītā Imanta Kalniņa dziesma “Svētku diena”, ko visbiežāk nevainojami dzied Olga Rajecka. Evija, izrādās, jau agrāk ir iekūlusies nepatikšanās, bez atļaujas izpildot Mārtiņa Brauna skaņdarbu.

Kā vēsta “Privātā Dzīve”, Vēbere pērn kopā ar grupu “Ezeri” izpildījusi viņa komponēto dziesmu “Veltījums”. Tas noticis kino balvas “Lielais Kristaps” pasniegšanas ceremonijā.

“Šī meitene izkropļoja arī manu dziesmu. Viņa to izdarīja bērnišķīgā balsī ar pusdebilu pieskaņu,” skarbi Evijas sniegumu vērtē slavenais komponists.

Brauns sarunā ar “Privāto Dzīvi” uzsvēra, ka ar viņu šīs dziesmas izpildījums netika saskaņots, tādēļ briedušas lielas nepatikšanas, kas varēja beigties pat ar tiesu darbiem, jo Vēbere tādējādi pārkāpusi autortiesības. “Līdzko tas aiziet masu informācijas līdzekļos, draud desmitiem tūkstošu eiro sods. Man nav lielas vēlēšanās tādu pieprasīt, es tikai gribu, lai manus darbus bez atļaujas neaiztiek.”

Savukārt koncerta idejas autors Jānis Šipkēvics pirms dažām dienām izteicās: “Par Evijas Vēberes interpretāciju dziesmai “Svētku diena”. Esmu ļoti priecīgs, ka mēs šo darbu iekļāvām programmā. Šī, tāpat kā puse koncerta, iezīmē to dažādību, kāda raksturo Latvijas mūzikas jauno lauku, kuru es ar lielu prieku vēlējos iekļaut un parādīt “Mīlestības vārdā” skanējumā. Eksperimentus un drosmīgas idejas, kuras rada, piemēram, grupa “Ezeri”, Matīss Čudars, Alise Joste, arī Evija Vēbere.

Tiem, kas līdz šim nav bijuši ar šo mūziku pazīstami, iespējams, tieši šis ažiotāžas vilnis var būt par pamatu jauniem muzikāliem horizontiem.

Ja tā notiks – mērķis ar uzviju būs sasniegts! Acīmredzami traukā esam iepilinājuši spēcīgu reaģentu, un šobrīd Latvijas jaunā, eksperimentālā mūzika piedzīvo nebijušu publicitāti,” sociālajā tīklā “Facebook” paziņoja Šipkēvics.

Pievienot komentāru