Vai tiešām ”DOGO” suņu barība nodara tādu ļaunumu?

Sieviete vārdā Monika savā ”Facebook” profilā 7. aprīlī publicējusi ierakstu:

” Kamēr gaidīju no operācijas Daizy, klīnikā uz rokām vīrietis ienesa ar ādu pārvilktu skeletu…kas kādreiz bija skaista vilku jauktenīte!;(
Sākām runāties, ka suns barots ar Dogo,kad sācis atvemt barību un zaudēt svaru atvests pie ārstiem…diemžēl jau par vēlu, nekāda ārstēšana un savādāka ēdināšana nepalīdz, nu jau suns ir elpojošs/pagaidām/ skelets!!! Kas sver 19 kg, kaut normāli vismaz 35-40 vajadzētu!
Jebkurā citā valstī tas neturpinātos!!!
Cik vēl suņi nomirs mokošā nāvē, cik saimnieku vēl lies gaužas asaras atbalstot savas valsts ražotāju!!!

MĪLAT SAVU SUNI, NEPĒRKAT UN NEDODAT DOGO SUŅIEM, ŅAU ŅAU KAĶIEM!!!”

12936532_976559519089047_3796459369094963405_n

TOPRAKSTI.LV cenšas noskaidrot un apkopot publiski pieejamo informāciju:

Cenšoties noskaidrot cik reāls pamats ir vainot suņu barību ”DOGO” mēs izpētījām dažādus internetā atrodamus resursu ap šo tēmu.

Kā vēst portālā LSM.LV 15. janvārī ievietots raksts, tad Latvijā joprojām ik mēnesi aptuveni astoņi suņi nonāk veterinārārstu klīnikās ar barības vada dilatāciju. Pēc sešu mēnešu ilgās pētniecības joprojām nav atrasti slimības cēloņi. Saslimušos suņus vieno akciju sabiedrības „Tukuma straume” ražotās „Dogo” suņu barības lietošana. Uzņēmums kategoriski noliedz barības saistību ar slimību.

Portālā LA.LV tajā pašā 7. aprīlī,  kad tika publicēts Monikas ierakst ir ievietots raksts kas vēsta  par to ka bīstamās suņu slimības cēloņu izpēte strupceļā – suņi iet bojā, bet valsts nevar nodrošināt pētījuma pabeigšanu. Pusgada laikā ar barības vada dilatāciju saslimuši 70 suņi, no tiem 13 miruši vai sliktā veselības stāvokļa dēļ iemidzināti.

Pērn PVD “Tukuma Straumi” pārbaudījis 15 reizes, savu uzraudzības pro­grammu ietvaros analizēti 44 paraugi un nekādas novirzes no normas nav konstatētas, līdz ar to nav nekāda pamata apturēt konkrētā ražotāja darbību.

Šis jautājums nonācis līdz Saeimai – Pieprasījumu komisijā notika karstas debates par šo problēmu un tās risināšanas iespējamo virzību. Deputāte Inguna Rībena pauda satraukumu par Zemkopības ministrijas (ZM) lēmumu neturpināt pētījumu. “Pusotra gada laikā Latvijā esam sastapušies ar 140 nāves gadījumiem suņiem, bet Amerikā Pensilvānijas štatā desmit gadu laikā ir 14 gadījumi. Vai tā nav ārkārtēja situācija? Līdz šim es kā sabiedrības loceklis domāju, ka par mani sardzē stāv PVD, kas uzrauga to, kas valstī notiek, un vajadzības gadījumā ceļ trauksmi. 94% suņu ir lietojuši “Dogo” pārtiku, un tas ir vienojošais elements…

Zemkopības Ministrija vairs nepiešķirs līdzekļus pētījumam, lai noskaidrotu, kādēļ Latvijā ir uzliesmojusi suņiem letālā slimība – barības vada paplašināšanās jeb dilatācija – un vai tajā nav vainojama suņu barība.

Zinātnieki ir satraukti par notiekošo un apņēmības pilni turpināt pētījumus, lai noskaidrotu suņu saslimšanas iemeslus. Tiesa, pētījumus turpmāk viņi plāno veikt par naudu, ko plāno piesaistīt no organizācijām un privātpersonām.

Publiski pieejama informācija arī par to ka finansēt šā pētījuma turpināšanu apņēmās “Tukuma Straume”, lai noņemtu jelkādas šaubas savai produkcijai.

Viss kas pašlaik atliek ir gaidīt kad pētījums tiks pabeigts un suņu saimniekiem pašiem izvērtēt to ar kādu barību barot savus suņus.

IZMANTOTIE AVOTI: LSM.LV; LA.LV; FACEBOOK.COM

Pievienot komentāru