Vai zināji, kāpēc spēcīgām vētrām un orkāniem tiek piešķirti cilvēku vārdi?

Kāpēc izvēlas tieši šos vārdus un ne citus?

Apmēram pirms 100 gadiem vētrām piešķīra patvaļīgus nosaukumus. Bet reiz, kad viesuļvētra, kas plosījās Atlantijas okeānā, iznīcināja kuģi, kas piederēja Antjē. Tā arī vētrai tika iedota iesauka – “Antjē”. Kopš tā laika 20. gadsimta vidū viesuļvētrām sāka dot sieviešu vārdus.

Meteorologi nolēma pāriet uz vairāk organizētu un efektīvāku sistēmu. Viņi sistematizēja nosaukumu atlasi saskaņā ar militāro fonētisko alfabētu.

Tādējādi katra gada pirmajai viesuļvētrai dod nosaukumu ar burtu “A”, otrai – ar burtu “B” un tā tālāk. 20. gadsimta beigās sarakstam pievienojās arī vīriešu vārdi.

Karību jūras reģions, Meksikas un Ziemeļatlantijas līcis:

2

Ja mēs runājam par “Matejū”, tas ir 13 ciklons, kas pabijis Karību reģionā, Meksikas un Ziemeļatlantijas līcī 2016. gadā. Saraksts šajā reģionā tiek veidots piecus gadus uz priekšu, tāpēc 2022. gadā atkal darbosies 2016. gada nosaukumi. Katru gadu reģistrē 21 nosaukumu katram alfabēta burtam, izņemot Q, U, X, Y un Z.

Vētru nosaukumi, kas izraisa nopietnu kaitējumu, tiek izslēgti no saraksta un aizstāti ar citiem nosaukumiem. Piemēram, tādi bija viesuļvētra “Katrīna” 2005. vai “Sendija” 2012. gadā. Šos vārdus sarakstā vairs neatrast.

Visticamāk, arī “Metjū” tiks no saraksta izņemts un 2022. gadā mēs par to vairs nedzirdēsim!

©TOPRAKSTI.LV / FOTO: marketium.ru

Pievienot komentāru