Veči, visi uz zāli! Uzzini, ko vīrietim dod spēka treniņi

Foto – Pixabay

Laba figūra ir svarīga ne tikai sievietei. Arī vīrietim jārūpējas par veselību, lai saglabātu normālu ķermeņa masu, kā arī uzlabotu ķermeņa proporcijas un savu pašapziņu.

Rezistences jeb spēka vingrojumi palielina gan muskuļu spēku un masu, gan kaulu stiprību un uzlabo vielmaiņu. Pietiekams muskuļu spēks ļauj cilvēkam veikt ikdienas aktivitātes, piemēram, kāpt pa kāpnēm, likties gultā un tikt no tās augšā, nest smagumus. Spēka vingrojumi palielina muskuļu masu, liekot veikt muskulim lielāku darbu, nekā tas ikdienā radis.

Kādi vingrojumi un cik bieži?
Veicot spēka treniņus 2–3 reizes nedēļā, drīz vien var pamanīt, ka trenētās muskuļu grupas kļuvušas spēcīgākas un apjomīgākas. Muskuļi aug, pateicoties dažādiem ķīmiskiem procesiem muskuļu šūnās. Vislielākās pārmaiņas, regulāri trenējoties, vērojamas pēc pāris mēnešiem.

Ir dažādi spēka vingrojumi. Cilājot svarus vai hanteles, nākas veikt divus uzdevumus: jāceļ smagums un jānotur ķermenis līdzsvarā, kā arī pašam jānosaka kustību apjoms.

Veicot spēka vingrojumus uz trenažiera, kustību amplitūdu diktē ierīce. Bet, piemēram, pumpējoties, pievelkoties un izdarot pietupienus, muskuļu spēka trenēšanai tiek izmantots ķermeņa svars. Jaunākās spēka vingrojumu metodes izmanto rezistences tūbas, kurās ir elastīgas saites, kas rada pretestību aktīvajiem muskuļiem.

Skaists un vesels
Spēka vingrojumi labvēlīgi iespaido arī figūru. Jo vairāk muskuļu, jo vairāk kaloriju tiek sadedzināts. Lielāka muskuļu masa palielina vielmaiņu, sadedzina kalorijas un samazina taukus. Regulāra svaru cilāšana var uzlabot sirds un asinsvadu sistēmas veselību, stabilizējot augsta blīvuma lipoproteīdu (labo holesterīnu) līmeni asinīs.

Spēka vingrojumi ne vien padara spēcīgākus muskuļus, bet arī stiprina kaulus, palielinot tajos minerālvielu saturu, un novērš osteoporozes risku.

Īpaši svarīgi tas ir gados vecākiem vīriešiem (arī sievietēm), jo spēka vingrojumi palīdz cīnīties ar vecuma izraisīto pakāpenisko muskuļu masas zudumu (tas sākas jau aptuveni 35 gadu vecumā).

Pētījumi pierādījuši, ka sievietes un vīrieši var ievērojami palielināt muskuļu masu, kustīgumu un veiklību arī 70–80 gadu vecumā, izpildot spēka vingrojumus tikai 10 nedēļas.

Pētnieki arī atklājuši, ka spēka vingrojumi uzlabo pašnovērtējumu, jo palīdz iegūt skaistāku ķermeni, nekā veicot tikai aerobiskos vingrojumus (piemēram, skrienot vai peldot).

Izskaidrojums tam varētu būt tāds, ka atgriezeniskā saite, izpildot spēka vingrojumus, veidojas uzreiz. Samērā drīz var konstatēt, ka uzauguši muskuļi un palielinājies to tonuss.

Pievienot komentāru