VIDEO: Spēcīgā reibumā pie stūres aizturētā tiesnese Silicka atteikusies no sākotnējā alkohola testa

Foto – Pixabay

Sestdienas, 10. novembra, pusdienlaikā Stopiņu novada pašvaldības policija saņēma zvanu par kādu aizdomīgu auto. Tas pievērsis vērīgā iedzīvotāja uzmanību, jo braucis uzkrītoši lēni un manevri veikti neadekvāti, vēsta raidījums “Nekā Personīga”.

Stopiņu novada pašvaldības policijas priekšnieks Ainārs Bērcis stāsta: “Mēs reaģējām, jo bijām tuvumā šai notikuma vietai. Auto tika apturēts. Pašvaldības darbinieki veica pārbaudi. Viņiem radās aizdomas, ka persona varētu būt lietojusi kādas apreibinošas vielas.”

Pie stūres bija Aizkraukles tiesnese Iveta Silicka. Viņa atteicās no alkohola pārbaudes izelpotajā gaisā. Tā kā pašvaldības policijai ir tiesības aizturēt, ne sodīt, tika izsaukta Valsts policijas Ceļu policijas bataljona ekipāža, kas iesākto darbu pārņēma.

Bērcis norāda: “Iespējams persona neuztvēra lietas apstākļus vai pārprata, šādas tiesības ir atteikties, ja ir kāda neuzticēšanās policijas darbiniekiem. Un ir citas metodes, kā tiek pārbaudīts šis alkohola reibums.”

Policija tiesnesi Silicku nogādāja ārstniecības iestādē. Tur medicīniskajā pārbaudē atklājās augsts alkohola saturs – turpat trīs promiles. Parasti šādos gadījumos autovadītājiem draud administratīvais arests, naudas sods un autovadītāja tiesību atņemšana. Taču ne Temīdas sargiem. Tiesnešiem Latvijā ir administratīvā imunitāte, lai nepieļautu nepamatotu iejaukšanos tiesneša profesionālajā darbā un pasargātu tiesnesi no ārējās ietekmes. Viņus cietumā neliek, netiesā un nodarījumu vērtē Tiesnešu disciplinārkolēģija, kur viens no sodiem var būt arī atbrīvošana no amata.

Tomēr Silickas lieta uzreiz nenonāca uz kolēģu galda. Policija to nosūtīja uz Rīgas rajona tiesu, kā tas būtu ar jebkuru ierindas iedzīvotāju. Tikai tur atklājās, ka pārkāpēja ir tiesnese un viņa nav tiesājama.

Nav zināms, vai šādu kļūdu izraisīja policijas nezināšana vai vainīgā persona vēlējās lietu atrisināt iespējami klusi. Policijas filmētajā video redzams, ka tiesneses apliecība ir starp uzrādītajiem dokumentiem, bet protokolā ir ieraksts, ka darba vietu tiesnese nav nosaukusi. Līdzīgi arī medicīnas iestādē pie Silickas profesijas ir vienkārši ieraksts “strādā”.

Pievienot komentāru