Viltus ziņu meistars Endziņš turpina melot? Ieslodzījumu lietu pārvalde uzskata, ka jā

Kadrs no video

Saistībā ar 29. novembrī interneta portālā jauns.lv publicēto sarunu ar viltus ziņu portālu īpašnieku Niku Endziņu un šajā publikācijā iekļautajiem apgalvojumiem, kas skar Rīgas Centrālcietuma darbību, Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) norāda, ka sniegtā informācija ir nepatiesa, tendencioza un neatbilst faktiskajai situācijai.

NIKA ENDZIŅA INTERVIJU PORTĀLĀ JAUNS.LV VARI IZLASĪT ŠEIT!

“Drīz uzzināju, ka cietumā visu regulē tāds kā atbildīgais starp ieslodzītajiem. Viņu visu laiku ir jāinformē par visu, kas notiek. Es to sākumā nezināju, viens man pienāca pajautāja vārdu, uzvārdu, personas kodu, pantu, es to visu nosaucu, savukārt viņš tad to izkliedza pa logu kaut kam – te ir tāds un tāds starp mums. Pretī man pateica, ka es rīt iešu un priekšniekam teikšu, lai mani liek 508. kamerā. Tur bija tā, ka ir jāpakļaujas viņam, ja tu nepakļaujies, tad tu esi “ļevijs”, es nezinu, kā to pareizi iztulkot. Biju sabijies, nezināju, ko darīt – iet vai neiet. Pateicu, ka iešu, taču beigās tā arī neaizgāju. Nodomāju, ka mani grib tur ielikt, jo man ir nauda un būs pārējiem jādod. Vēlāk gan noskaidroju, ka tur pamatdoma bija mani pasargāt, ielikt mani pie daudzmaz normāliem cilvēkiem. Taču mani arī tā ielika pie diviem ekonomistiem – viens sēdēja par kontrabandu, bet otrs par narkotisko vielu glabāšanu. Varu piebilst, ka cietuma personālam gan bija diezgan slikta attieksme. Ieslodzītajiem tur dod caurus dvieļus, veikals nebija kādas trīs nedēļas. Ja man nebūtu palīdzējuši abi kameras biedri, es tā arī dzīvotu bez veikala, bez cigaretēm,” Endziņš stāstījis “jauns.lv”.

Komentējot publikācijā izteiktos apgalvojumus, IeVP uzsver, ka ieslodzījuma vietās ieslodzītos pa kamerām izvieto tikai un vienīgi cietuma administrācija, ņemot vērā brīvās vietas kamerās, notiesāto psiholoģisko saderību, veselības stāvokli, attieksmi pret smēķēšanu, iepriekšējo kriminālo pieredzi un virkni citu drošības aspektu.

ENDZIŅA INTERVIJAS VIDEO – ŠEIT!

Kas attiecas uz cietuma veikala pieejamību, IeVP skaidro, ka saskaņā ar Apcietinājumā turēšanas kārtības likumu, ikvienam apcietinātajam ir tiesības iepirkties cietuma veikalā par saviem personīgajiem līdzekļiem, ja šādi līdzekļi apcietinātajam tiek pārskaitīti. Veicot informācijas pārbaudi, IeVP konstatēja, ka sākotnējā periodā, vairāku nedēļu garumā pēc ierašanās cietumā, N. Endziņam šādi līdzekļi pārskaitīti netika.

Saistībā ar minētajā sarunā izskanējušo tendenciozo informāciju par it kā kamerā nosisto ieslodzīto, IeVP apstiprina viena ieslodzītā nāves faktu (bez vardarbības pazīmēm) šī gada 28. septembrī, par ko tika uzsākts kriminālprocess. Tā ietvaros veiktās tiesu medicīniskās ekspertīzes rezultātā secināts, ka notiesātais miris nevardarbīgā nāvē individuālu veselības problēmu dēļ.

Ņemot vērā iepriekš minēto, IeVP norāda, ka portālā jauns.lv publiskotajā sarunā ar N. Endziņu ietvertie apgalvojumi, kas skar IeVP pārziņā esošās ieslodzījuma vietas darbību, uztverami kā apzināta nepatiesas informācijas izplatīšana.

Pievienot komentāru