Viņas Majestātes vēsturiskais, bet sāpīgais lēmums: tiek atklāts, kāpēc karaliene vainaga nolikšanu pie Kenotafa noskatīsies no balkona, kaut 65 gadus to darījusi pati

Visā viņas 65 gadu valdīšanas laikā viņa vainaga nolikšanu pie Kenotafa uzskatīja par vissvētāko pienākumu. Bet nākamajā mēnesī pirmo reizi karaliene piedalīsies Lielbritānijas piemiņas svētdienas pasākumos kā skatītāja.

Bekingemas pils paziņojusi, ka tradicionālo ceremoniju pulksten 11.00 pie Kenotafa karaliene vēros kopā ar Edinburgas hercogu, savukārt Velsas princis viņas vārdā noliks vainagu.

Šis lēmums ir daļa no pakāpeniskā procesa, kas deleģē zināmus karaliskos pienākumus jaunākajām paaudzēm, ievērojot karalienes cienījamo vecumu. Taču šis tiek uzskatīts par vissimboliskāko pienākumu nodošanu līdz šim.

Šis foto, visticamāk, ieies vēsturē, jo šī ir pēdējā reize, kad karaliene pati noliek vainagu. Šogad viņa to lūgusi izdarīt princim Čārlzam.

Atceres svētdiena pie Kenotāfa ir diena, kurā apvienojas valsts vadītājs, bruņoto spēku vadītājs, Anglijas baznīcas Augstākais vadītājs un citi.

Tādēļ viņas lēmums kļūt par novērotāju nav pieņemts viegli. Tomēr tas tiek uzskatīts par ārkārtīgi saprātīgu soli, un arī par vienu ar nozīmīgāko zemtekstu.

Neskatoties uz paziņojumu par aiziešanu no valsts pienākumu pildīšanas šā gada sākumā, Edinburgas hercogs bija apņēmies būt piemiņas pasākumā. Tomēr 96 gadu vecumā viņš nolēmis, ka ir pienācis laiks noskatīties no balkona, nevis piedalīties parādē. Tā arī karaliene nolēma, ka viņa darīs to pašu, lai stāvētu kopā ar hercogu. Tāpēc viņa lūdza Velsas princim nolikt viņas vainagu nācijas vārdā.

“Karaliene grib būt ar hercogu” vakar paziņojis pils pārstāvis. Hercoga vainags tiks nolikts blakus.

Velsas princis pēdējo gadu laikā pēc karalienes lūguma ir pārņēmis vairākus pienākumus, īpaši tos, kas saistīti ar ārvalstu braucieniem un nozīmīgākajiem Sadraudzības pasākumiem.

Viņš un citi Karaliskās ģimenes locekļi regulāri uzņemas tādus pienākumus karalienes vārdā, jo amatpersonas turpina pielāgot karalienes grafiku.

Avoti septembrī bija spiesti noliegt, ka Velsas princis pieprasījis lielāku lomu karaliskajos pienākumos.

Viņš un citi Karaliskās ģimenes locekļi regulāri uzņemas tādus pienākumus karalienes vārdā. Tomēr neviens no karaliskajām vai militārajām aprindām nespēj novērtēt šā lēmuma nozīmīgumu. Kā meita, sieva, bruņoto spēku dalībnieku māte un vecmāmiņa un kāds, kura jaunības gadi tika pagājuši kara laikā, karaliene atceres dienu uzskata par svarīgāko dienu kalendārā.

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!

Pievienot komentāru