Vitamīni nav brīnumlīdzekļi. Atmaskojam mītus par vitamīnu superdevām!


Ko dod katrs vitamīns
Vitamīnu ir daudz, tie ir dažādi un visi vitāli svarīgi cilvēka organismam.

A vitamīns nepieciešams augšanai. Tas aizsargā no infekcijām, aizkavē organisma novecošanos. Šā vitamīna trūkums kaitē ādai, nagiem un matiem. Šo vitamīnu satur aknas, zaļie dārzeņi.

B grupas vitamīni aizsargā nervus un ādu, regulē gremošanas procesus. To deficīts izraisa bezmiegu, depresiju, galvassāpes, sirdsklauves, anēmiju. Šīs grupas vitamīnus var atrast graudaugos, kartupeļos, raugā, bietēs, zemesriekstos.

C vitamīns ir ļoti vērtīgs visam organismam. Tas nepieciešams ķermeņa un šūnu augšanai, arī smaganām, zobiem, kauliem. To bagātīgi satur citrusaugļi, zaļie dārzeņi, upenes, kivi.

D vitamīns vajadzīgs kauliem un zobiem. Palīdz kalcija un fosfora uzsūkšanās procesam. Daudz šā vitamīna ir zivju eļļā, olās, sviestā.

E vitamīns normalizē sarkano asinsķermenīšu darbību. Viegli uzkrājas organismā. To satur augu eļļas, kukurūza, olas, diedzēti kvieši, kliju maize, rieksti.

K vitamīns ir ļoti svarīgs asinsreces procesam, tas samazina kaulu trauslumu. Šis vitamīns rodams lapu dārzeņos, tomātos, aknās, zirņos.
Protams, ar to vien vitamīnu darbība organismā nebeidzas, un arī pašu vitamīnu ir vairāk, nekā te pieminēts.

Blakusiedarbība
Ārsti brīdina, ka pārāk liela vitamīnu un minerālvielu deva var izraisīt nopietnas blaknes.

Lielas A vitamīna devas grūtniecības laikā var izraisīt iedzimtus defektus auglim, arī nopietni kaitēt aknām un galvas smadzenēm, izraisīt sāpes locītavās.

Ja mēneša laikā D vitamīna nepieciešamo diennakts devu pārsniedz par 10 mikrogramiem, tas var kaitēt nierēm un izraisīt bīstamu kalcija daudzuma paaugstināšanos. Paši pirmie simptomi ir slikta dūša un slāpes.

C vitamīna deva, lielāka par 1000 mg dienā, var izraisīt caureju, bet reizēm veicināt akmeņu veidošanos nierēs. Ikdienas norma sievietēm un vīriešiem ir 60 miligramu.

Paaugstinātas E vitamīna devas var izraisīt asiņošanu cilvēkiem, kas lieto zāles pret pastiprinātu asinsreci. Šā vitamīna diennakts deva ir 8 mg sievietēm un 10 mg vīriešiem.

Pievienot komentāru