Lai vistas galertiņš bez želatīna sastingtu, ieteicams kā galveno sastāvdaļu izvēlēties vistas spārniņus, bet šķiņķīši un fileja veidos gaļas sastāvu.
Šī ir pamata recepte, citus galertus gatavo ļoti līdzīgi. Tāpēc saglabā to – noderēs!
Sastāvdaļas
1 kg vistas spārniņu
0,5 kg šķiņķīšu vai filejas
1 burkāns
1 sīpols
1 pētersīļa sakne
4-5 ķiploka daiviņas
Svaigi zaļumi
Sāls, malti un graudu pipari
Pagatavošana
Spārniņus un gaļu nomazgā, liek lielā katlā.
Pārlej ar aukstu ūdeni tā, lai tas būtu par 10 cm augstāk nekā gaļa.
Ļauj uzvārīties un uguni uzreiz nogriež līdz vismazākajai.
Svarīgi nepalaist garām šo brīdi, citādi aukstā gaļa būs nedzidra. Ja tomēr tā gadījies, glābiņš ir.
Ja buljons stipri uzvārījies, ar putu karoti izņem gaļu, bet buljonā ieliek jēlu, viegli sakultu olu. Tiklīdz tā savelkas, buljonu izkāš caur smalku sietiņu, liek atkal atpakaļ uz plīts un ieliek atpakaļ gaļu. Kamēr buljons uzvārās, notīra dārzeņus un saliek katlā pie gaļas. Sīpolu liek ar visu mizu, nogriežot tikai galiņus. Pievieno arī piparus.
Kad buljons uzvārījies, noņem putas, kamēr tās veidojas.
Pēc tam atstāj vārīties uz ļoti mazas uguns 1,5 stundas.
Pa šo laiku gaļa izvārīsies pilnībā – to un burkānus izņem ar putu karoti un ievieto traukā ar vāku, bet spārniņus atstāj vārīties vēl 1 stundu.
Pēc tam izņem arī spārniņus, buljonam pievieno sāli, ja pēc garšas tas vajadzīgs.
No spārniņiem noņem gaļu, tos un fileju sagriež vai sadala pa šķiedrām, liek formiņās vai vienā lielā formā.
Skaisti sagriež burkānu, pievieno sasmalcinātus zaļumus, liek pie gaļas, rūpīgi pārlej ar buljonu.
Atstāt sastingt vismaz uz 4-6 stundām.
Parasti šāds galerts sarecē arī bez likšanas ledusskapī. Tomēr, ja iekštelpās ir silts, to labāk darīt.
Lielā traukā galertu var pasniegt arī kopā ar formu, bet mazās formiņas uz dažām sekundēm iegremdē karstā ūdenī, pēc tam apvērš otrādi uz šķīvja vai porciju trauciņa, rotā ar zaļumiem un svaigiem dārzeņiem.
Šo galertu var droši dēvēt par diētisku – tajā praktiski nav tauku!