Ādas neiroze. SOS signāls, kad neizturi psiholoģisku spriedzi!

Ārsta uzraudzībā
Ko darīt cilvēkam, kam parādījušies neirodermīta simptomi? Kolīdz manāmas pirmās saslimšanas pazīmes, bez liekas kavēšanās jādodas pie ārsta – neirodermīta ārstēšanai jānotiek tikai dermatologa uzraudzībā, jo pašārstēšanās šajā gadījumā var būt bīstama.

Nereti, lai atbrīvotos no mokošās niezes, cilvēki uz savu roku cenšas iegādāties spēcīgas hormonu ziedes, bet to nepārtraukta lietošana izraisa pieradumu un preparāta iedarbība būtiski samazinās. Turklāt šie līdzekļi bieži izraisa blakusefektus (ādas atrofiju, strutainas pūtītes, pigmentācijas traucējumus).

Svarīgi zināt, ka kortikosteroīdus saturošās ziedes un krēmus nedrīkst lietot, ja ir ādas vīrusslimība (piemēram, herpes) un sēnīšu vai parazītu infekcija, jo hormoni slāpē konkrētās vietas aizsargspējas, galarezultātā var novest pie ilgstoši nedzīstošu čūlu veidošanās.

Dermatologs slimības ārstēšanai paralēli ziedēm izraksta arī antihistamīnu līdzekļus un adsorbentus, kā arī fizioterapeitisko ārstēšanu.

Efektīvs neirodermīta ārstēšanā ir tā sauktais elektromiegs: iedarbojoties uz galvas smadzenēm ar zemas intensitātes elektriskiem impulsiem, tiek normalizēta centrālās nervu sistēmas funkcionālā aktivitāte. Rezultātā atjaunojas arī tās regulējošā ietekme uz citu organisma sistēmu darbību.

Papildus pamatārstēšanās kursam dermatologi iesaka cietes vannas, ko var sagatavot mājas apstākļos: 0,5–1 kg cietes vispirms izšķīdina aukstā ūdenī, tad pielej vannas ūdenim.

Pret stipru niezi labi palīdz vanna ar piparmētru novārījumu. Vannu sagatavo, vadoties pēc aprēķina 50 g piparmētru lapu uz spaini ūdens. Papildus vannai var pievienot arī ozola mizas novārījumu. Jāpatur prātā, ka ūdens vannā nedrīkst būt karsts – optimālā temperatūra ir 37–39 grādi.

Vannas sagatavo ik pēc dienas, procedūras ilgums – 15–20 minūtes, kurss – viens mēnesis. Nākamo kursu var uzsākt pēc triju mēnešu pārtraukuma. Citas ūdens procedūras slimības saasināšanās gadījumā jāierobežo – tās tikai kairinās ādu.

Pret niezi, nemieru un emocionālo nelīdzsvarotību, kas ir bieži daudzu ādas slimību pavadoņi, labi palīdz arī nomierinošas tējas.

Piemēram:
* sajauc pa 2 daļām piparmētru un trejlapu puplakša lapas, pa vienai daļai – apiņu rogas un baldriānu saknes. Divas ēdamkarotes sasmalcinātā maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, nostādina 20 minūtes, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei 2 reizes dienā, līdz nepatīkamie simptomi izzuduši.

Atteikties no paradumiem
Neirodermīta, tāpat kā jebkuru citu ādas slimību gadījumā, jāievēro diēta. No ikdienas ēdienkartes jāsvītro kūpinājumi, asi, pikanti produkti, šokolāde un kakao, citrusaugļi, stipri gaļas buljoni, olas un govs pilnpiens.

Jāņem vērā arī tas, ka ar neirodermītu sirgstošam cilvēkam nav vēlams mājās turēt akvārijus, ziedošus augus un mājdzīvniekus. Nopietni jāizvērtē arī garderobe: veļai un apģērbam jābūt no dabiskiem audumiem (kokvilnas, lina), ērtiem.

Tā kā neirodermīts ir hroniska slimība, tās ārstēšana var vilkties vairākus gadus, un visu šo laiku ir pacietīgi jāievēro un jāpilda ārsta rekomendācijas. Tikai tā un nekā citādi iespējama pilnīga atveseļošanās.

Tautas medicīnas līdzekļi – nākamajā lapā!

Pievienot komentāru