Cilvēkam kļūstot vecākam, tāpat arī dažādu traumu dēļ, sāpes locītavās ir aktuāla problēma daudziem.
Locītavu sāpes bieži izraisa šādi faktori.
Osteoartrīts
Rodas aizsargskrimšļa bojājumu dēļ kaula galā, visbiežāk gurnu, mugurkaula, ceļu un roku locītavās.
Trauma
Posttraumatiskais artrīts un sāpes var turpināties arī pēc tam, kad traumētā vieta sadzijusi.
Vitamīna D deficīts
Šim vitamīnam ir vitāla nozīme kaulu veselībā, bet tā deficīts izraisa muskuļu vājumu, kaulu trauslumu, problēmas ar gurniem un iegurni, lūzumus, sāpes un jutīgumu.
Neskatoties uz locītavu sāpju iemeslu, ir kāda sastāvdaļa, kas var atvieglot visus simptomus un novērst sāpes – tas ir želatīns.
Želatīnu gatavo no dzīvnieku kauliņiem, ādas, skrimšļiem, un tas satur daudz vērtīgā kolagēna.
Kolagēna lomu skaidro doktore Merkola: “Kolagēns ir vispārējākais proteīns – un pati izplatītākā viela cilvēka organismā uzreiz pēc ūdens. Ir gandrīz 20 kolagēna tipu, bet I, II un III tips veido no 80 līdz 90 procentiem cilvēka ķermenī esošā kolagēna.”
I un II tips ir galvenokārt ādā, kaulos, saitēs un dzīslās. Skrimšļi ir pamatā II tipa kolagēns.
Jaunībā organisms pats izstrādā pietiekami daudz kolagēna, lai nodrošinātu visu audu veselību. Tomēr ar laiku tas mainās – un izmaiņas sākas jau ar 25 gadu vecumu. Kad cilvēks sasniedzis 40 gadus, kolagēna radīšanas spēja samazinājusies par aptuveni 25 procentiem.
Kolagēna veidošanos ietekmē ne tikai vecums, bet arī apkārtējās vides faktori, dzīvesveids, ēdienkarte, tostarp:
– barības vielu deficīts (aminoskābju, vitamīnu un minerālvielu trūkums);
– gremošanas sistēmas problēmas;
– hormonu disbalanss;
– pārmērīga cukura un ogļhidrātu lietošana;
– ūdens sastāvs;
– stress un traumas;
– daudz brīvo radikāļu;
– alkohola lietošana;
– kafijas dzeršana;
– pārmērīga saules iedarbība.
Lai palīdzētu organismam kolagēna deficīta gadījumā, ļoti noder želatīns, kurā ir daudz aminoskābju un kas 98-99% sastāv no olbaltumvielām, tāpēc tā lietošana uzlabo kaulu un locītavu veselību, nostiprina skrimšļus. To var lietot dažādās formās, tostarp tabletēs un pulverveidā.
Želatīna pulveris
Var būt aromatizēts vai bez garšvielām, to vislabāk izmantot dažādās receptēs.
Kolagēna pulveris
Vislabāk jaukt aukstos un karstos dzērienos.
Jūras kolagēns
Laba alternatīva tiem, kas nelieto dzīvnieku valsts produktus, jo ražots no jūras iemītnieku asakām, skrimšļiem un ādas.
Jebkurā gadījumā jāpārliecinās, ka iegādātais želatīns ir augstas kvalitātes – jāizvairās no ķīmiski apstrādātiem variantiem.
Želatīna dzēriena recepte
Sastāvdaļas
1 glāze auzu pārslu
2 tējkarotes želatīna bez piedevām
230 g sasmalcinātu mandeļu
1 glāze dabīgas apelsīnu sulas
1 tējkarote organiska medus
1 tējkarote kanēļa pulvera
230 g ūdens
Pagatavošana
Novāra auzu pārslas 10 minūtes, noliek uz laiku malā, pēc tam pievieno želatīna pulveri, mandeles, apelsīnu sulu, kanēli un medu.
Visu sablendē. Dzer pusi šī smūtija no rīta un otru pusi – vakarā. To var glabāt ledusskapī hermētiskā traukā. Pirms lietošanas kārtīgi jāsakrata.
Šāds kurss jāturpina 15 dienas pēc kārtas. Rezultāti pārsteigs!
Avots: “Fithacker”