Audiāļi, vizuāļi, kinestētiķi. Pie kuras uztveres grupas piederi tu?

Astoņdesmit procentus no iespaidiem cilvēks uztver ar redzi. Tomēr cilvēki iedalāmi vizuāļos, audiāļos un kinestētiķos, atkarībā no uztveres sistēmas.

Vizuāļi informāciju uztver ar acīm, un redzes iespaidiem noteicošā loma viņu emociju, jūtu un prāta dzīvē.

Sarunā tie lieto izteicienus: “es skaidri redzu…”, “manā skatījumā jādara tā…”, “no mana redzes viedokļa vajadzētu…”, “tu izskaties labi…”.

Audiāļiem pasaules uztvere saistīta ar dzirdi.

Viņi visbiežāk lieto izteicienus: “es dzirdēju, ka…”, “man stāstīja…”, “kā tas izklausās!…”, “viņā nav ko klausīties!…”, “uzklausi mani!”.

Kinestētiķi dažādās variācijās iemīļojuši frāzes, kas attiecas uz sajūtām: “mani nomāc…”, “es jūtu…”, “man ir nojauta…”, “man smaga sirds…”.

Kā noskaņoties uz kopējā viļņa ar trijiem uztveres tipiem? Ļoti vienkārši. Sarunā izmantojiet viņu pašu iemīļotos izteicienus.

Ar to jūs it kā runāsiet viņu vārdā, un sapratne tiks sasniegta.

Kā cimds ar roku — tā var sacīt, ja laulībā valda saderība. Bēdīgāk, ja cimdam un rokai nesaskan ne forma, ne materiāls, ne izmēri. Zviedru gaišreģis Svēdenborgs rakstīja par planētu, kur ikviens jauneklis savu izredzēto pazīst momentā, nekļūdīgi un uz mūžu. Būtu mums tāda intuīcija! Modernajā Eiropā moderni šķiras katrs otrais pāris, bet dzīve nav dota tādēļ, lai to izniekotu muļķīgos ģimenes konfliktos. Labāk jau pirmajā reizē vērīgāk ielūkoties partnera sejā, nekā gadiem ilgi mocīties.

Sagatavots pēc Jāņa Arvīda Plauža un Elizabetes Ozolas grāmatas “Izskats – personības spogulis”

Pievienot komentāru