Cik garas virsstundas mediķi drīkstēs strādāt?

Foto – Pixabay

Šodien, 19.decembrī, Veselības ministrijā norisinājās Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes Veselības aprūpes nozares apakšpadomes* (VANA) sēde, kuras laikā vienojās par pieļaujamo virsstundu skaita palielinājumu ārstniecības personām uz laiku līdz 2021.gada 31.decembrim.

Ņemot vērā cilvēkresursu trūkumu veselības nozarē un vienlaikus arī Saeimas un Ministru kabineta nolemto attiecībā uz plānveidīgu darba samaksas palielinājuma turpināšanu mediķiem, kas paredz nākamgad zemāko mēnešalgu likmju un vidējās darba samaksas palielinājumu par 20%, VANA pauda atbalstu sagatavotajiem grozījumiem Ārstniecības likumā, kas paredzētu maksimāli pieļaujamo virsstundu skaitu ārstniecības personām – vidēji 16 stundas nedēļā jeb 64 stundas mēnesī**.

Līdz ar minētajiem grozījumiem Ārstniecības likumā tiktu noteikts maksimālais virsstundu skaits, iekļaujot Darba likumā jau noteiktās virsstundas, kā arī to, ka ar minētajiem grozījumiem tiek atcelts normālais pagarinātais darba laiks.

*Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes Veselības nozares apakšpadomes mērķis ir nodrošināt sadarbību starp valdību, arodbiedrību un darba devējiem veselības aprūpes jautājumos.

**Darba likums nosaka, ka virsstundu darbs nedrīkst pārsniegt vidēji 8 stundas nedēļā jeb vidēji 32 stundas mēnesī.

Pievienot komentāru