Čuguna pannas: priekšrocības, lietošanas noteikumi un kopšana

Katrai cienīgai saimniecei savā arsenālā būtu jābūt vismaz vienai čuguna pannai. Šo virtuves piederumu izmantoja mūsu mātes, vecmāmiņas un pat vecvecmāmiņas. Šajos traukos ēdiens ne tikai nepiedeg, bet arī izdodas daudz garšīgāks. Un tas viss ir saistīts ar īpašībām, kuras piemīt čuguna sakausējumam.

Čuguna trauku priekšrocības

Šodien mājsaimniecēm ir izvēle, no kāda materiāla izvēlēties pannu: alumīnijs, keramika, teflons. Bet čuguna piederumu kvalitāte ir laika pārbaudīta. Tiem ir vairāk priekšrocību nekā citiem sakausējumiem.

  • Ja pannu pareizi lieto, ēdiens nepiedeg, jo eļļa aizpilda čuguna poras un pasargā to no rūsas.
  • Ilgs kalpošanas laiks. Šādi trauki ir ļoti izturīgi un noturīgi pret nodilumu, taču var salūzt, kad tie nokrīt no augstuma uz cietas virsmas.
  • Ēdienam, kas pagatavots uz čuguna pannas, ir unikāla garša.
  • To var izmantot visu veidu plītīm: gāzes, indukcijas, elektriskajai.
  • Ideāli piemēroti sautēšanai vai ilgai gatavošanai.
  • Čuguns ir drošs materiāls, kas neizdala cilvēkiem kaitīgas vielas.

Čuguna trauku trūkumi

Neskatoties uz to, ka šādiem traukiem ir daudz priekšrocību, tiem tomēr ir arī nelieli trūkumi.

  • Čuguna virtuves piederumi ilgi uzsilst.
  • Šādi trauki ir diezgan smagi, tādēļ tie ir gandrīz nepiemēroti pankūku cepšanai.
  • Tajos nevar uzglabāt pārtiku, jo tiem piemīt īpašība absorbēt smakas.
  • Nepareiza kopšana var izraisīt rūsēšanu.

Pirmā lietošana

Ja vēlaties, lai jūsu panna pēc iespējas ilgāk kalpotu, tad ir jāievēro vairāki noteikumi to kopšanā.

Kad esat iegādājies jaunu virtuves trauku, rodas vēlme pagatavot tajā kaut ko jaunu. Bet attiecībā uz čuguna traukiem nav nepieciešams steigties: pirms pirmās lietošanas tas ir jāizkarsē. Ir daudz tautas metožu, kā to vislabāk izdarīt, bet, lūk, viens no visbiežāk lietotajiem veidiem: pirms karsēšanas panna rūpīgi jānomazgā ar karstu ūdeni un mazgāšanas līdzekli bet pēc tam pilnīgi jānožāvē.Pannas apakšā jāuzber centimetru biezs sāls slānis. Tad lieciet to uz nelielas uguns un karsējiet apmēram 20-30 minūtes. Šajā gadījumā jums vajadzētu zināt, ka smarža karsēšanas laikā var būt diezgan nepatīkama.

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!

Iesaki šo rakstu citiem!
loading...

Pievienot komentāru