Izmēram ir nozīme! Ieteikumi auto kredīta vai līzinga izvēlei

Mūsdienās jau pavisam ierasta ir situācija, kad automašīnas iegādē izmantojam kredīta vai līzinga pakalpojumus. Pirkums pietiekami nopietns, lai apsvērtu visas nianses, nemaz nerunājot par to, ka jābūt skaidrai izpratnei par šo pakalpojumu līdzīgajām un atšķirīgajām iezīmēm, kas lielā mērā nosaka arī to, kā tiek atmaksāts aizdevums.

Plānojot automašīnas iegādi, vienmēr vajadzētu izskatīt visus variantus, tostarp iespēju aizņemties tikai daļu no nepieciešamās summas, ja daļu automašīnas vērtības varat samaksāt pats. Tāpat ir noteiktas situācijas, kurās labāk izvēlēties kredītu un kurās – līzinga pakalpojumu, stāsta “Sortter” (www.sortter.com/lv-lv) kredītu eksperti.

Auto kredīts – patēriņa kredīts ar labiem nosacījumiem

Pircēji bieži uzskata, ka nav principiālas starpības starp kredītu un līzingu, bet tas nav pareizi. Auto kredīts būtībā ir parasts patēriņa kredīts, kad kredītiestāde izskata klienta pieteikumu un pozitīva lēmuma gadījumā pārskaita naudu.

Tālāk jau jūs paši izlemjat, kādu automašīnu pirkt un kā apmaksāt pirkumu – skaidrā naudā vai ar pārskaitījumu. Jebkurā gadījumā tas ir jūsu aizņēmums un jūsu auto. Teorētiski šos naudas līdzekļus iespējams iztērēt arī kaut kam citam, bet tad banka var pārskatīt piešķirto kredītlikmi.

Līzingā pirkts auto nav jūsējais

Līzinga process ir atšķirīgs un līzinga ņēmējam paredz citādus noteikumus. Līzinga devējs, piemēram, kāds uzņēmums vai kredītiestāde, pārskaita naudu automašīnas pārdevējam un kļūst par spēkrata faktisko īpašnieku. Savukārt klients šo auto saņem lietošanā, kamēr tiek izmaksāta visa līgumā iekļautā aizdevuma summa.

Tādējādi situācijas atšķiras gan klientiem, gan kredīta un līzinga izsniedzējiem. Kredīta gadījumā lielāku risku uzņemas kredītiestāde, jo parasti ķīla netiek prasīta – pietiek ar pozitīvu lēmumu par kredīta piešķiršanu. Ja klientam rodas finansiālas problēmas, bankai nākas sākt piņķerīgo piedziņas procedūru. Līzinga situācijā tā izsniedzējs var vienkārši atņemt automašīnu.

Tāpēc arī līzinga un auto kredīta likmes ir dažādas: līzinga likme bankās ir vidēji no 2% līdz 5% (nebanku sektorā tā būs daudz augstāka), auto kredītam bankās un finanšu uzņēmumos – 7% -10% un augstāka.

Kuru finansējumu izvēlēties?

Auto līzings var būt izdevīgākais risinājums gadījumā, ja esat iecerējis iegādāties jaunu vai salīdzinoši jaunu automašīnu. Auto kredīts ir salīdzinoši dārgs produkts, tāpēc, ja automašīnas cena ir piemēram, 25 tūkstoši eiro un pirmā iemaksa – pieci tūkstoši eiro, procentuālā atšķirība kopējā atmaksājamā summā būs ļoti jūtama.

Vēl viens līzinga mīnuss ir pirmā iemaksa, kas parasti ir 10% līdz 20% no pirkuma cenas. Savukārt auto kredīta gadījumā pirmā iemaksa parasti nav nepieciešama, klients pats izlemj, cik liela summa vajadzīga no kredītiestādes.

Nebanku kredīti – dārgi, bet vieglāk pieejami

Visbeidzot, ir plaši pieejams nebanku auto kredīts un līzings ar ļoti plašu cenu un procentu likmju amplitūdu: var atrast piedāvājumus gan par 5%, gan par 35% gadā. Pie dārgajiem nebanku aizņēmējiem cilvēki visbiežāk vēršas, kad bankas līzinga kompānijas tos noraidījušas pārāk zemu oficiālo ienākumu dēļ vai arī tad, ja šie ienākumi pārāk stipri svārstās, kā tas bieži notiek, piemēram, pašnodarbinātajiem un autoratlīdzību saņēmējiem.

Visaugstākās likmes ir tām nebanku kredītiestādēm, kuras gatavas sadarboties ar objektīvi riskantākajiem klientiem.

Tātad, ja vēlaties nopirkt ne visai jaunu un pēc iespējas lētāku automašīnu, vērts rūpīgi salīdzināt līzinga un auto kredīta piedāvājumus. Lai šo izvēli padarītu vieglāku, noderēs arī Sortter blogs, kur atradīsiet jaunumus par kredītiespējām Latvijā.

Pievienot komentāru