Kā atšķirt parasto kukaiņa kodienu no nopietnās slimības? Noteiksim ar neapbruņotu aci

Vasara ir ne tikai mūsu iemīļotākais laiks, bet arī kukaiņu. Nerunājot lieki, vasara ir īsta paradīze priekš viņiem! Par laimi, lielāka daļa no sīkiem kaitēkļiem, kuri dzīvo mūsu klimatiskajā zonā, nav  bīstami un neizraisa daudz raižu. Bet reizēm ir sastopami arī indīgi kukaiņi, kuri spēj nopietni kaitēt cilvēkiem. Kā cilvēka ķermenis reaģēs uz kodienu – ir nosakāms katram individuāli, bet par dažādu kukaiņu uzbrukumu sekām ir jābūt informētam ikvienam.

Mūsu redakcija pastāstīs tev par raksturīgākām kukaiņu kodienu reakcijām, kuras zinot, var bez problēmām noteikt pie niezes, sāpēm un sliktas pašsajūtas vainīgo kukaini.

Reakcija uz kukaiņa kodienu

1 Skudras

Sarkanās skudras ir visļaunākās. Ne pa velti tās sauc par ugunīgām – to kodiena sāpes tiešām ir pielīdzināmas sāpēm no apdedzinājuma. Kodiena brīdī skudra ievada brūcē toksisku indi, kurš ir spējīgs izsaukt diezgan spēcīgu alerģisku reakciju. Labi vien, kā pie mums tas nav bieži sastopamas – bet tomēr par koduma īpatnībām ir vērts zināt.

Biežāk sastopamas pie mums ir oranžas skudras, kuru kodiens ir pielīdzināms oda kodienam. Dēļ tā arī mēdz būt apsārtums, nieze un nepatīkamas sajūtas. Viena kukaiņa kodiens gan nenes sevī briesmas, bet vairāku skudru kodumi gan spēj izsaukt spēcīgu alerģisku reakciju.

2 Blusas

Iemesls biežai cilvēku un blusu saskarsmei ir mājdzīvnieki. Blusas ir parazīti, kuri pārnes daudz dažādu bīstamu cilvēkam slimību. Blusu kodienus ir viegli sajaukt ar parasto alerģisko reakciju vai oda kodienu. Bet ja uzmanīgi pētīt, var pamanīt, ka blusas atstāj tikai vienu mazu dūrienu koduma vietā.

Ievainotā vieta bieži vien uzpampst, apsarkst un neizturami niez. Dažu dienu laikā koduma vieta var pārvērsties strutojošā brūcē ādas pārkasīšanas dēļ.

3 Ērces

Ērces kodiens nedod nekādas sāpīgas izjūtas. Tā dēļ ērce var palikt nepamanīta vairākas dienas kopš piesūkšanas brīža. Koduma vietā sāk parādīties neliels apļveida apsārtums. Kopīgie simptomi pēc ērces piesūkšanās parādās vairākas stundas vēlāk – tas ir galvassāpes, drebuļi, ķermeņa temperatūras paaugstināšanās, ķermeņa vājums, un fotofobija.

Laicīgi pamanot parazītu, vajag no viņa atbrīvoties. Savukārt, ja ērce nav bijusi pamanīta ilgu laiku, ir nekavējoties jāvēršas pie ārsta. Atcerieties – ērces ir parazīti, kuri pārnes bīstamas cilvēkam infekcijas! Visbiežāk izplatīts starp tām ir ērču encefalīts.

4 Bites

Bitēm nav raksturīgi kost cilvēkam tāpat vien – jo viņu kodiens ir nāvējošs viņām pašām. Tomēr, neviens nav pilnībā pasargāts no bites dzēliena. Kukaiņa uzbrukums tiek pavadīts ar asām sāpēm un dedzināšanu. Dzēliena vietā praktiski uzreiz parādās pietūkums, no kura rēgojās ārā bites dzelonis.

Āda paliek apsārtusi, apkārt ievainotai vietai var parādīties izsitumi. Atsevišķos gadījumos var sākt parādīties alerģiska reakcija uz kukaiņa indi, kura izpaužas kā elpceļu tūska, ķermeņa spazmas, kā arī var pat izraisīt nāvi cietušajam.

5 Sirseņi

Sirseņi ir īsti plēsoņas kukaiņu pasaulē, tie ir ļoti bīstami cilvēkam. Dzeļot cilvēkam, sirsenis ir spējīgs iedzelt ādā vairākkārt, un rezultātā viņš nezaudē dzeloni. Atšķirībā no bitēm, sirseņi netērē lieki savu indi, jo izmanto to medībās.

Kodiens izraisa asas sāpes, dedzināšanu, apsārtumu un pietūkumu. Visvairāk pampst tieši kodieni, veikti sējas tuvumā. Gadījumi, kad nepieciešamā medicīniska palīdzība netiek veikta laicīgi, var beigties letāli. Lielu draudu cilvēka dzīvībai rada arī dzēliens, kuru veic vairāki insekti vienlaikus.

Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!

Pievienot komentāru