Kā MAIJĀ dzīvot saskaņā ar dabas ritmiem. Gārsas zupā, bērza tāss apavos

Foto – Pixabay

Lietas, kas maijā svarīgas:
* eļļa un glicerīns * divritenis * dzeloņplūmes lapiņas* avokado un aprikožu eļļa * ceriņi * sīpolu putriņa * kartupeļu sula * bērza tāss * dārza zaļumi * viegla galvassega * minerālūdens * dzeloņplūmes lapiņas * putnu dziesmas * zupa no gārsas *

Smaguma sajūta vēderā
Kuņģa-zarnu trakta slimību saasināšanās, kas mēdz būt pavasarī, vienmēr izraisa tā saukto smaguma sajūtu vēderā. Atvieglojumu sniegs 3–5 pilieni piparmētru eļļas, uzpilināti cukurgraudiņam vai pievienoti nelielam daudzumam ūdens.

Palīdzēs arī atbilstīgo aktīvo punktu kairināšana, kas notiek, izpildot attiecīgu vingrojumu: guļot uz muguras, vispirms noregulē mierīgu elpu. Tad ieelpas laikā saliec vienu kāju, celi aptver ar rokām, pievelk krūtīm un paceļ galvu. Izelpas laikā ieņem sākumstāvokli. Pēc tam to pašu izpilda ar otru kāju.

Atkārto 8 reizes ar katru kāju.

Savukārt tiem, kam ir paaugstināts kuņģa sulas skābes līmenis, atvieglojumu sniegs kartupeļu sula, kurā ir daudz organisko skābju, kālija un fosfora. Svaigu kartupeli sarīvē uz smalkās rīves, izspiež sulu un dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Pret saules aktivitātēm
Maija saule dāvā pirmo iedegumu, turklāt dara to pārāk centīgi un spēcīgi, neņemot ērā, ka uz svaigā iedeguma īpaši labi izceļas mīmikas krunciņas. Lai no tā izsargātos, riska zonām var uzziest:

* avokado eļļu. Tajā esošie A un D vitamīns un kālijs veicina epidermas atjaunošanos, mitrina ādu un padara to elastīgu;

* aprikožu kauliņu eļļu. Tā ir bagāta ar taukskābēm, kas dziļi iesūcas ādā, baro to un bagātina;

* kviešu graudu eļļu. Pateicoties tās sastāvā esošajam E vitamīnam, kas piesātina šūnas ar skābekli, tiek uzlabota asinsrite, stabilizēts hidrolipīdu līdzsvars un aktivizēta dabiskā aizsardzība.

Trenažieru vietā – divritenis
Apžuvušie ceļi un saulainās dienas vedināt vedina dažādus trenažierus apmainīt pret īstu divriteni. Tikai jābrauc uzmanīgi, jo pat pieredzējuši pedāļu minēji nav pasargāti no nejaušiem kritieniem. Ja šāda ķibele gadās, efektīvs līdzeklis, kas palīdzēs ātri sadziedēt brūces, ir sīpola putriņa un sula, kuru liek kā kompresi sasistajai vietai.

Bērza tāss – apavos
Līdz ar patīkami siltā laika iestāšanos diemžēl sākas arī dažas nepatīkamas problēmas, no kurām viena ir – kāju svīšana. Viens no līdzekļiem, ko pret šo nelaimi var izmēģināt, ir kāju vannas ar auzu salmu un ozola mizas novārījumu – 50–100 g izejvielas uz 1 litru ūdens. Savukārt mājas apavos ieteicams ielikt bērza tāss zolītes, bet uz nakti uzvilkt zeķes ar bērza lapām.

Izvilkums pušķa vietā
Ceriņu aromāts paātrina pulsu un paaugstina arteriālo spiedienu, nomācoši iedarbojas uz elpošanas sistēmu. Taču tas nenozīmē, ka ceriņkrūmam ziedēšanas laikā jāmet līkums. No ceriņu ziediem var pagatavot vērtīgu izvilkumu, kas palīdz pret podagru un sāļu nogulsnēšanos: pudeli vai burciņu līdz augšai piepilda ar ziediem (izlasot bojātos), līdz kakliņam pielej spirtu (sliktākā gadījumā – degvīnu) un 3 nedēļas nostādina tumšā vietā. Pēc tam izkāš, biezumus izspiež un 3 mēnešus lieto pa 30 pilieniem 3 reizes dienā pirms ēšanas. Izvilkumu var izmantot arī ierīvēšanai un kompresēm.

Kabineta tēja
Kabineta dzīvesveids ir visu mūsdienu mērķtiecīgo sieviešu ikdienas realitāte. Ar saviem plusiem un, protams, arī mīnusiem: hipodinamiju un zarnu trakta problēmām. Tēja, pagatavota no dzeloņplūmes jaunajam lapiņām (1 tējkarote uz glāzi ūdens, 15 minūtes karsē ūdens peldē) uzlabos vielmaiņu un veicinās normālu un efektīvu organisma attīrīšanos.

Maska pret… alerģiju
Maijā uz nebēdu ziedošie koki un citi augi izraisa alerģijas saasināšanos. Lai atvieglotu sev dzīvi rinīta un konjunktivīta gadījumā, saskarsmi ar ziedošo augu putekšņiem jācenšas ierobežot līdz minimumam. Retāk jābrauc uz laukiem, jāmet līkums ziedošiem parkiem, īpaši vējainā dienā, vai arī jālieto marles maska. Iespējami biežāk acis un deguns jāskalo ar fizioloģisko šķīdumu vai minerālūdeni. Pastaigās var doties pēc lietus, taču arī tad vēlams uzlikt brilles, kas aizsargās acis.

Zaļais biezpiens
Pavasaris ir laiks, kad ādu, matus un nagus vēlams palutināt ar kalciju un vitamīniem. Liesu biezpienu sajauc ar sīki sakapātiem pirmajiem pētersīļu un diļļu zaļumiem, saspaidītu ķiploku un pēc garšas ar maltiem melnajiem pipariem un papriku (var izmantot arī citus garšaugus). Maisījumu sakuļ un smērē uz maizes.

Gludi elkoņi
Dienām kļūstot arvien siltākām, protams, mainās arī garderobe – gribas uzvilkt kaut ko brīvāku, atklātāku, bez piedurknēm. Šādām pārmaiņām jāsagatavo arī… elkoņi, jo āda uz tiem ir raupja. Lai to mīkstinātu, var sagatavot īpašu vanniņu: dziļākās bļodiņās ielej nedaudz uzsildītas eļļas, kas sajaukta ar glicerīnu, un iemērc elkoņus. Tur, līdz eļļa atdzisusi. Pēc tam elkoņus nosusina ar salveti un ieziež ar krēmu.

Pētersīļi pret sauli
Pilsētā kontrolēt aktīvās maija saules iedarbību ir diezgan pagrūti, tāpēc ieteicami profilakses pasākumi. Vakarā sasmalcina pētersīļu lapas, aplej ar karstu ūdeni, bet no rīta iegūto izvilkumu izkāš un lieto sejas mazgāšanai. Uzlējumu arī var sasaldēt kubiciņos un, ietītus salvetē, izmantot sejas apslaucīšanai.

Dāma cepurītē
Pēc garās ziemas cilvēki ir ļoti noilgojušies pēc saules: tā vien gribas iet pa ielas saules apspīdēto pusi vai vienkārši pasēdēt saulītē… Taču iespējams, ka tieši tur var uzglūnēt saules dūriens: galvas smadzeņu asinsvadu paplašināšanās, asins pieplūdums galvai, redzes aptumšošanās. Tas, ka laukā nepavisam nav karsts, neko nenozīmē – saules dūriens un karstuma trieciens ir divas pilnīgi atšķirīgas lietas. Tāpēc, drošs paliek drošs, salmu cepurīte, viegls lakatiņš vai šalle nāks tikai par labu.

Nenokavēt pavasari
Mēdz teikt: ja nedzirdēsim pogojam lakstīgalu, palaidīsim garām visu pavasari. Tieši maijā lakstīgalas pogo kā trakas! Šo no skata necilo putniņu treļļi labvēlīgi iedarbojas uz nervu sistēmu, tiem ir relaksējoša, pretstresa un radošo potenciālu rosinoša iedarbība, nemaz nerunājot par romantiskām noskaņām.

Gārsas zupiņa
Noteikti nevajadzētu palaist garām izdevību un nobaudīt šo no jaunajiem gārsas dzinumiem gatavoto, vitamīniem un citām vērtīgām vielām bagāto ēdienu. Zupai 500 g svaigo dzinumu aplej ar litru verdoša ūdens, pievieno sāli, burkānus, kartupeļus, 1 ēdamkaroti eļļas, iejauc sauju miltu un vāra līdz dārzeņu gatavībai. Vienu minūti pirms vārīšanas beigām iesit jēlu sakultu olu un rūpīgi samaisa. Pasniedz ar krējumu. Var pievienot arī dažādus svaigus zaļumus. Tikai jāņem vērā, ka zupai gārsu labāk vākt attālāk no pilsētas apdzīvotajiem rajoniem un autoceļiem.

Pievienot komentāru