Kad gaidīt salu, prognozē populārais laika vērotājs Vilis Bukšs

Foto – Pixabay

Šogad Latvijas austrumu pierobežā oktobra nogale pārsvarā silta, mākoņaina, ar miglainiem rītiem un smidzinošu lietutiņu. Ticējums saka: ja oktobra beigas siltas, līdz Mārtiņam (10. novembris) salu nav ko gaidīt, savā blogā raksta populārais laika vērotājs Vilis Bukšs.

Novembris ir laiks, kad rudens ar ziemu cīnās. Nereti Mārtiņa mēnesī ir tā, ka no rīta lietus, bet vakarā jau snieg un putina. Ja Sala mēnesī jeb novembrī sniegs uzkrīt uz nesasalušas zemes un nenokūst, tad būs agrs pavasaris.

Ja sniegs uzsnieg sasalušai zemei – tad nākošā gadā būs laba graudu raža. Ja Mārtiņa mēnesis auksts, tad marts būs silts. Ja snieg un stiprs sals, gaidāms bagāts gads. Silts un miglains novembris – bada gada vēstnesis. Ja novembrī odi – mīksta ziema.

Ja daudz saulainu dienu – tad nākošā pavasarī agri jāsēj. Cik ilgi pēc Mārtiņiem (10. novembris) kokos vēl turas lapas, tik ilgi pēc Jurģiem (23. aprīlis) nebūs vēl zāles.

Novembra pirmajā pusē, laikā līdz Mārtiņiem (10. novembris), lielākoties rudenīgi silts. Temperatūra dienas laikā ap plus 7, plus 10 grādi. Naktīs debesīm skaidrojoties dažviet novembra salnas, līdz mīnus 3 grādiem. Šajā laikā nokrišņi īslaicīgi, pārsvarā lietus.

Vēlāk, mēneša vidū, kļūs vēsāks. Temperatūra dienas laikā ap plus 5, plus 10 grādi. Naktīs dažviet neliels sals un ceļi var būt slideni. Nokrišņi īslaicīgi, bet lietum pievienosies arī slapjš sniegs. Vairāk vējainu dienu.

Novembra otrajā pusē, laikā ap Cecīliju (22. novembris) un pirms Katrīnām (25. novembris) jau neatlaidīgāk sāks klauvēt ziema. Sals naktīs var sasniegt mīnus 5 un vairāk grādu atzīmi. Temperatūra dienas laikā ap 0. Nokrišņi īslaicīgi un daudzviet slapjš sniegs, sniegs. Ceļi daudzviet slideni.

Vēlāk, pirms Andrejiem (30. novembris), pārsvarā bez nokrišņiem. Temperatūra Latvijas austrumos var pazemināties līdz mīnus 5, 7 grādiem. Arī dienas laikā var saglabāties nelieli mīnusi. Ceļi apledos.

Kopumā novembris temperatūru ziņā rādās būt siltāks nekā parasti un arī nokrišņu drusciņ vairāk par vidējo.

Sala mēneša iezīmdienas (Mārtiņi, Katrīnas, Andreji) nosaka valdošos vējus, bet jo īpaši laikā līdz Ziemasvētkiem. Šīs dienas ir kā vārti ziemas vējiem. Laikā ap Katrīnām (25. novembris) un Andrejiem (30. novembris) sākas vilku laiks, kas ir gada tumšākais un drūmākais laiks.

Lai šo laiku darītu gaišāku un priecīgāku, līdz ar sveču gaismu Adventa pirmās svētdienas (29. novembris) vainagā, iedegsim gaismu savās nogurušajās dvēselēs, kā to darīja mūsu senči pirms simts un vairāk gadiem. Tas dos spēku un ticību labākai nākotnei, iesaka laika vērotājs.

LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

Pāvela Globas horoskops NOVEMBRIM. Kas mūs gaida pēdējā rudens mēnesī?

Horoskops NOVEMBRIM. Šīs zodiaka zīmes gaida spoža baltā josla dzīvē!

Pievienot komentāru