Mūžībā 90 gadu vecumā aizgājis leģendārais kinoaktieris Šons Konerijs

Deviņdesmit gadu vecumā mūžībā aizgājis skotu kinoaktieris sers Šons Konerijs, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmais slepenā aģenta Džeimsa Bonda lomas atveidotājs, kuru uzskata par vienu no slavenākajiem savas paaudzes kinoaktieriem, dzīves laikā godalgots ar Amerikas Kinoakadēmijas balvu par lomu filmā “Neaizskaramie” (“The Untouchables”) 1988.gadā, trim “Zelta Globusiem”, Lielbritānijas Kino un televīzijas mākslas akadēmijas (BAFTA) balvu un Eiropas Kino balvu par mūža ieguldījumu.

Tomass Šons Konerijs dzimis 1930.gada 25.augustā trūcīgā Edinburgas ģimenē, dienējis Lielbritānijas Karaliskajā flotē, strādājis dažādos darbos, bet filmēties sācis 1954. gadā.

Miljoniem skatītāju visā pasaulē viņš paliks atmiņā kā Džeimss Bonds – varonis, kuru aktieris 1962.gadā padarīja nemirstīgu pirmajā filmā par britu superaģentu (“Dr No”). Īana Fleminga radīto varoni Konerijs atveidojis kopumā septiņās filmās.

2000.gadā aktieris iecelts bruņinieka kārtā. Konerijs bija pazīstams arī kā aktīvs Skotijas neatkarības idejas atbalstītājs.

Pēdējais viņa kinodarbs bija loma filmā “Lielisko džentlmeņu līga” (“The League of Extraordinary Gentlemen”) 2003.gadā. Divus gadus vēlāk aktieris paziņoja, ka vairs nefilmēsies.

Pievienot komentāru