Latvijas mežos pilns ar lāčiem: Būsi pārsteigts uzzinot cik tie pie mums ir daudz!

Atkāpjas ar cieņu, cilvēkam jādara tāpat

Ko darīt, ja uz meža takas iznāk satikties ar brūno ķepaini? J. Ozoliņš teic, ka neko nevajagot darīt. Brūnie lāči normālā situācijā cilvēkiem nav bīstami, mierina zvēru pētnieks. Pat lāču mātes, aizstāvot lācēnus, cilvēku parasti atbaida ar rēcieniem un īsiem skrējieniem, nevis uzbrūk tieši. Lācis ir bīstams tad, ja ir ievainots, piemēram, medībās.

Parasti dzīvnieks cenšas izvairīties no tikšanās ar cilvēku. Ja nu tomēr jūsu ceļi krustojas, tad jāsaglabā miers. Tas, ka lācis ceļas pakaļkājās, nenozīmē, ka tas tūdaļ uzbruks. Lācis ir ziņkārīgs un cenšas labāk izpētīt apkārtni. Stāvot pakaļkājās, var tālāk redzēt. Lācis atkāpjas ar cieņu. Cilvēkam jārīkojas līdzīgi – lēnām jāattālinās, cenšoties netraucēt dzīvnieku. Muguru griezt gan nevajag. Arī kliegt vai izdot citus biedējošus trokšņus nevajag. Ar lāci var runāt mierīgā balsī.

Protams, pēc tikšanās ar lāci par to vajadzētu informēt vai nu Valsts meža dienestu, vai tuvāko mednieku organizāciju. Informāciju var nodot arī zinātniekiem institūtā “Silava”. Novērojumu var fiksēt portālā “dabasdati.lv”.

AVOTS: lat.mixnews.lv

Pievienot komentāru