Latvijas sieviešu izlase Eiropas čempionātā savās mājās ar domām par olimpiskajām spēlēm

Foto – LETA

Sācies Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm, kas šoreiz norisināsies arī Rīgā, kur savas apakšgrupas spēles aizvadīs Latvijas izlase. Turnīra izšķirošās spēles paredzētas Serbijā, un latviešu līdzjutēji cer, ka šoreiz ar plašām diskusijām sagaidītajā turnīrā Latvijas izlasei būs aktuāli arī notikumi Belgradā. Sporta totalizators “Betsafe” piedāvā savas basketbola prognozes šim vasaras lielākajam basketbola notikumam Eiropā.

Izlases sastāvā šoreiz nav iekļauta arī Anete Šteinberga, kura divreiz atzīta par Latvijas gada labāko basketbolisti. Šteinberga savu atteikumu izlasei raksturoja kā personīgu iemeslu pamatotu, un basketbola aprindās šeit papildus vēlmei atpūsties un gatavoties jaunajai sezonai tiek minētas arī iekšējās nesaskaņas. Savukārt Kitija Laksa Latvijas izlasei nevarēs palīdzēt traumas dēļ, un tas viss kopā basketbola fanus jau darīja visai bažīgus, sak, vai tik daudz līderu iztrūkumu trenerim Mārtiņam Zībartam izdosies kompensēt?

Turklāt izlases pieteikumā arī vairs nav ilggadējās līderes Guntas Baško, kura gan palikusi tiešā izlases tuvumā, uzņemoties ģenerālmenedžeres pienākumus. Toties parādījās iespēja, ka Latvijas izlasē varētu spēlēt TTT līdere Šeja Pedija, taču viņas pieteikums uz Latvijas pilsonību netika virzīts tālāk, un Latvijas izlase turpinās spēlēt bez naturalizētajām basketbolistēm.

Taču šoreiz Latvijas sieviešu izlase savā laukumā varēs aizvadīt pirmās trīs turnīra spēles, proti, apakšgrupu mačus. Latvija būs vienā grupā ar Ukrainu, Lielbritāniju un Spāniju, un, lai turpinātu cīņu par medaļām, jāizvairās no palikšanas pēdējā vietā. Lielbritānijas izlase tiek raksturota kā izteikta ne tikai grupas, bet visa turnīra pastarīte, līdz ar to šī uzdevuma neizpildīšana Latvijas izlasei būtu raksturojama tikai un vienīgi kā izgāšanās, pat neskatoties uz iztrūkumiem sastāvā.

Uz uzvaru grupā gan Latvijai nav pārāk lielas izredzes, jo Spānija bukmeikeru vērtējumā ir visa čempionāta galvenā favorīte uz zeltu (koeficients 3.50), un tiek paredzēts, ka otro un trešo vietu grupā sadalīs Ukrainas un Latvijas izlases.

Otrās un trešās vietas īpašniecēm tik un tā ceturtdaļfināls vēl nebūs garantēts, jo būs jāaizvada pārspēles ar B grupas dalībniecēm, un arī šīs pārspēles norisināsies Rīgā. B grupas dalībnieču vidū ir Zviedrija, Francija, Čehija un Melnkalne. Šeit būtu svarīgi izvairīties no ne pārāk ticamās saskriešanās ar favorīti Franciju.

Turnīra rīkošana savās mājās vienmēr ir pamats pieprasīt augstus rezultātus no izlases, taču šeit jāatgādina vēlreiz, ka pašas svarīgākās spēles tomēr būs jāaizvada Serbijā. Un kas Latvijas izlasei vispār būtu augsts rezultāts? Runa ir par izlasi, kas iepriekšējos desmit gados vienreiz iekļuvusi labāko sešiniekā, bet divas reizes palikusi ārpus labāko 12-nieka.

Kopš 2007. gada, kad Latvijas izlase iekļuva pusfinālā un beigās palika ceturtajā vietā, līdzjutēju klusajos prāta nostūros ieperinājusies doma, ka Latvija skaitāma pie medaļu konkurentēm arī katrā nākamajā turnīrā. Teorētiski tas ir pareizi, bet praksē tomēr jāsecina, ka tikšana pusfinālā būs milzīgs panākums. “Betsafe” bukmeikeru prognozes liecina, ka Latvijai izredzes ir čempionu titulu ir 20.00, kas ir dalītais sestais labākais rādītājs turnīra favorīšu sarakstā, tāds pats koeficients noteikts arī Čehijas izlasei, kamēr piecām šajā sarakstā augstāk esošajām izlasēm triumfa koeficients nav lielāks par 10.00.

Šoreiz arī starp sesto un septīto vietu būs milzīga atšķirība, laikus sākot domāt par Tokijas olimpiskajām spēlēm. Tām paredzēts atsevišķs kvalifikācijas turnīrs, kurā tiesības piedalīties iegūs sešas labākās Eiropas čempionāta komandas, un nav lieki jāskaidro, ka Latvijas izlases galvenais mērķis nākamajā gadā būs rezervēt biļetes uz Tokiju, un ne jau tāpēc, lai skatītos, kā spēlē konkurentes.

Pievienot komentāru