Zobiem patīk grauzt, bet lipīgs ēdiens viskaitīgākais! Uztura knifiņi

Foto – Pixabay

Zobu kariesa un paradontozes profilaksē liela loma ir uzturam. Lai zobi iespējami ilgāk saglabātos veseli, ir pareizi jāēd. Uzturam jābūt pilnvērtīgam, sabalansētam, tam jāsatur visas zobu audu reģenerācijai nepieciešamās minerālvielas un vitamīni, bet iespējami mazāk cukura.

Produkti ar augstu cukura un tauku saturu, kurus nav nepieciešams ilgi košļāt, mūsdienās kļuvuši ļoti izplatīti un populāri. Rezultātā uz zobiem rodas aplikums, kurā lieliski jūtas baktērijas, kas naktī veic skābes lomu un sagrauž zobu emalju.

Visnevēlamākais zobiem ir mīksts un lipīgs ēdiens, kas satur cukuru vai cieti. Pie šiem pārtikas produktiem pieder visi saldumi, īpaši īrisi un karameles.

Ēšanas laikā nelielas uztura daļiņas aizķeras zobu starpās un vēlāk kļūst par lielisku barotni mikroorganismiem. Pēc saldā ēdiena muti nepieciešams izskalot ar ūdeni, eliksīru, zobus iztīrīt ar birstīti, diegu vai izmantot košļājamo gumiju. Ja higiēnas līdzekļi nav pieejami, var pagrauzt burkānu, svaigu vai marinētu gurķīti, redīsu, salātu lapu vai ābolu.

Lai normāli funkcionētu, zobiem un žokļiem nepieciešama pastāvīga slodze. Tāpēc tikai mīksta ēdiena lietošana var veicināt zobu un smaganu saslimšanu. Svaigi dārzeņi un augļi ne tikai nodrošina organismu ar vitamīniem un šķiedrvielām, tie masē smaganas un palīdz zobiem pašattīrīties.

Lai zobi būtu veseli, uzturā jāiekļauj:
* augu valsts produkti – dārzeņi, augļi, zaļumi, rieksti;
* piens, siers un biezpiens. Tie aizsargā zobus no skābēm, kas rosina kariesa veidošanos;
* jūras zivis – 2–3 reizes nedēļā:
* polivitamīni, kas palīdz saglabāt imunitāti, nodrošina pareizu vielmaiņu un nostiprina smaganas un zobus.

Augļi un to sulas
Patiesībā augļi un to sulas satur cukuru un skābes, kas uz zobiem iedarbojas tikpat postoši kā parastais cukurs. Tomēr svaigi augļi zobiem nav bīstami – tajos esošo cukuru un skābes no zobiem viegli aizskalo siekalas.

Šā iemesla dēļ svaigus augļus vajag košļāt nesteidzīgi un īpaši centīgi, jo tas veicinās siekalu izdalīšanos: jo vairāk siekalu mutē, jo ātrāk tiks aizskalots cukurs no zobiem.

Augļu sulas jādzer mēreni, vislabāk – glāzi pirms brokastīm. Pēc augļu ēšanas un sulas dzeršanas zobi jātīra ne agrāk kā pēc pusstundas, jo tikai tad sākas skābju bojātās zobu emaljas reģenerācija.

Vitamīni un minerālvielas
Absolūti nepieciešami zobu augšanai un saglabāšanai ir kalcijs, fluors un D vitamīns. Ja uzturs ir pareizi sabalansēts, organisms šo vielu nepieciešamo daudzumu saņem.

Kalcijs ir elements, kuru nekļūdoties var nosaukt par kaulu un zobu būvmateriālu. Tas vajadzīgs gan žokļakauliem, gan zobu augšanai un stiprumam.

Daudz kalcija ir piena produktos. Taču pilnīga kalcija izmantošana organismā notiek tikai D vitamīna klātbūtnē. Arī tas ir virknē produktu: zivīs, olās, aknās…

Turklāt to izstrādā arī pats organisms – tajā esošās izejvielas ultravioleto staru ietekmē tiek pārstrādātas D vitamīnā. Lai process noritētu sekmīgāk, iespējami ilgāk jāuzturas ārā, svaigā gaisā. D vitamīns šķīst taukos, tāpēc uzturam nepieciešami arī taukus saturoši produkti: sviests, jogurts.

Pievienot komentāru