6 autoimūnas saslimšanas, kas var novest pie pēkšņām svara izmaiņām

Pirmā tipa cukura diabēts

2

Šim diabēta veidam ir raksturīga nepietiekama insulīna ražošana. To atklāj daudz retāk nekā 2. tipa diabētu. Bieži simptomi ir slāpes, bieža urinācija, nogurums un redzes problēmas. Pacienti cieš no nekontrolēta svara zuduma.

Reimatoīdais artrīts

3

Šī iekaisuma slimība izraisa sāpes locītavās un to deformācijas. Svara pieaugums nav tipisks slimības simptoms, bet steroīdi, ko bieži vien ir nepieciešams izmantot pacientiem, lai mazinātu iekaisumu, var novest pie liekā svara un šķidruma aiztures organismā.

Celiakija

4

Atšķirībā no alerģijas pret labības olbaltumvielām- glutēna, tā iedzimta nepanesība tiek diagnosticēta tikai 1% cilvēku. Pacienta ķermenis slikti pārstrādā pārtiku, tāpēc viņi bieži vien cieš no pārmērīga tievuma. Citi simptomi var būt slikta dūša, vēdera uzpūšanās, galvassāpes, locītavu sāpes un anēmija. Slimību ir viegli identificēt ar vienkāršu asins analīzi, vienīgais nosacījums- patērēt pārtiku, kas satur glutēnu, pirms analīzes.

Adisona slimība

5

Šī autoimūnā slimība ietekmē virsnieru garozu, kas regulē hormonus, kas atbild par stresu un asinsspiedienu. Adisona slimības gadījumā virsnieru dziedzeri zaudē spēju ražot pietiekami daudz kortizola, izraisot pacientiem reiboni, sliktu dūšu, problēmas ar ēstgribas zudumu, garastāvokļa svārstības un svara zudumu.

Vairogdziedzera slimības

6

Vairogdziedzeris ražo jodu saturošus hormonus, jo īpaši tos, kas ir atbildīgi par vielmaiņu. Ja hormoni tiek ražoti nepietiekamā daudzumā, cilvēkam attīstās hipotireoze. Tās galvenie simptomi ir svara pieaugums, nogurums, aizcietējums, matu izkrišana un depresija.

No otras puses, ja izdalās pārāk daudz hormonu, vielmaiņa paātrinās. Cilvēks nevar pieņemties svarā, neskatoties uz to, ka ēd lielos daudzumos. Citi simptomi ir sirdsklauves, bieža vēlme iztukšot zarnu traktu un miega problēmas. Ja Jums rodas kāds no šiem simptomiem, nekavējoties piesakiet vizīti pie ārsta. Asinis analīzes uz TSH hormonu var nodot jebkurā klīnikā.

Krona slimība un čūlainais kolīts

7

Abas slimības bieži tiek sagrupētas kopā, jo tās abas izraisa iekaisumu zarnās. Čūlainais kolīts ietekmē tikai resno zarnu, bet Krona slimība var skart jebkuru zarnu daļu. Abas slimības izraisa caureju un vēdergraižu lēkmes. Pārtikas lietošana pacientiem kļūst par reālu spīdzināšanu, tāpēc viņi bieži vien cieš no svara zuduma.

Ja kāds no iepriekš minētajiem simptomiem jums izpaužas ilgāk nekā divas nedēļas, neatlieciet vizīti pie ārsta. Ārstēšana agrīnā slimības stadijā ļaus jums izvairīties no daudziem nepatīkamiem sarežģījumiem. Esiet veseli!

©TOPRAKSTI.LV / FOTO: marketium.ru

Pievienot komentāru