7 pazīmes, kad draudzeni steidzami jāglābj no depresijas

1. Draugs “cepās” par pilnīgi visu!
Lielākā daļa cilvēku domā, ka depresija atspoguļojas kā pārliecinošas skumjas. Gluži pretēji, bieži depresijas laikā cilvēki izjūt dusmas un uzbudināmību, nevis bezcerību.

2. Sūdzas par miega traucējumiem
Viena vai divas bezmiega naktis nav iemesls trauksmei. Bet pastāvīgs bezmiegs – ir satraucošs simptoms. Dažreiz ir otrpusēja cīņa: ir grūti pamosties no rīta, pastāvīgs miegainums dienas laikā un vakarā nav iespējams pretoties vēlmei iet agri gulēt, pat liekot malā svarīgus jautājumus.

3. Sākušas mocīt sāpes
Pastāv cieša saikne starp ķermeni un prātu. Kad organisms cenšas atjaunot garīgo veselību, var rasties pastāvīgas neizskaidrojamas muguras sāpes, muskuļu sāpes, galvassāpes

4. Samazināts enerģijas līmenis
Pastāvīgi parādās apātija un nogurums, pie kā bieži tiek vainots miega trūkums vai izgāšanās darbavietā. Spilgts simptoms – nelieli darbi kļūst grūti paveicami vai aizņem vairāk laika, nekā jebkad agrāk.

5. Vajā vainas sajūta
Pastāvīga vainas sajūta par visu un nenormāla sevis vainošana. Ja visi notikumi raisa iekšējo monologu ar asu paškritiku, tas var liecināt par depresijas izpausmi.

6. Pēkšņas paviršības lēkmes
Neierasta aizraušanās ar azartspēlēm, pārmērīga seksuāla vaļība un citi pārkāpumi faktiski var būt mēģinājumi tikt galā ar iekšējo haosu.
Šīs uzvedības izmaiņas sniedz tikai īslaicīgu atvieglojumu un pastiprina ilgtermiņa depresiju.

7. Problēmas ar uzmanības koncentrēšanu
Viss kā pa miglu – pazaudētas atslēgas un aizmirsti svarīgi dokumenti. Ievērojami samazinājusies darba efektivitāte un grūti koncentrēties uz uzdevumu. Slikta garastāvokļa dēļ uzmanība var arī samazināties, bet depresija izraisa līdzīgus simptomus.

Atcerieties: jo vairāk pazīmju esat novērojis, jo lielāka varbūtība, ka tas nav parasts nogurums, bet depresija. Neignorējiet un rīkojieties, meklējiet iespēju, kā palīdzēt!

©TOPRAKSTI.LV/FOTO: adme.ru

Pievienot komentāru