7 saslimšanas, kuru risks pieaug pēc 50 gadu vecuma

1. Hipertensija un koronārās sirds slimības

Jūsu sirds ir situsies kā metronoms pusgadsimtu, bet menopauzes laikā estrogēnu līmenis organismā samazinās, kas izraisa paaugstinātu holesterīna līmeni, augstu asinsspiedienu un problēmas ar artērijām.

2. Aptaukošanās

Ar vecumu jūsu vielmaiņa palēninās, jo īpaši tas attiecas uz sievietēm menopauzes laikā. Ja šajā laikā nepārskatiet savus ēšanas ieradumus un dzīvesveidu, pastāv liels risks, ka iegūsiet lieko svaru. Tā ir ne tikai estētiska problēma: aptaukošanās palielina dažādu slimību risku- no diabēta līdz vēzim.

3. Osteoartrīts

Visizplatītākais artrīta veids- osteoartrīts- parādās locītavu struktūru (skrimšļu kapsulas un sinoviālā šķidruma) mehāniskas sabrukšanas rezultātā. Visbiežāk slimība izpaužas ceļgalos un gurnos.

4. Podagra

2

Iepriekš šī slimība tika saukta par “bagāto slimību”, jo tika pieņemts, ka to izraisa pārmērīga gaļas ēšana un vīna dzeršana. Tā ir vielmaiņas slimība, ko raksturo sāļu izgulsnēšanās dažādos organisma audos, visbiežāk uz lielā pirksta kauliem. Risks saslimt palielinās, ja esat pieņēmies svarā.

5. Periodontīts un citas smaganu slimības

Slikta elpa, smaganu sāpīgums un asiņošana- periodontīta un citu mutes dobuma slimību pazīmes. To attīstības risks palielinās pēc 50 gadu vecuma. Šīs slimības nekādā gadījumā nedrīkst ielaist, jo mutes infekcijas var izplatīties tālāk organismā un izraisīt nopietnākas slimības.

6. Olnīcu vēzis

3

Neskatoties uz to, ka šāda veida vēzis var rasties jebkurā vecumā, tas visbiežāk novērots sievietēm pēc 50 gadiem. Sāpes vēdera lejasdaļā, uzpūšanās un bieža urinēšana var būt pirmie simptomi šai bīstamajai slimībai. Ir arī uzskats, ka agra menstruāciju sākšanās vai vēla menopauze palielina risku saslimt ar šāda veida vēzi.

7. Pre-demense (Alcheimera agrīnā slimība)

Neskatoties uz to, ka lielākai daļai cilvēku šī slimība attīstās vēlākā vecumā, 5% cilvēku sāk sajust pirmos simptomus pēc 50- 60 gadu vecuma. Agrīnie Alcheimera slimības simptomi ir saistīti ar konkrētiem ģenētiskiem traucējumiem un iedzimtību. Tātad, ja jūsu ģimenes anamnēzē ir slimības agrīnā vecumā, pārliecinieties, ka Jūsu ārsts zina, ka jums regulāri jāpārbauda šīs slimības klātbūtne.

Par laimi, lielāko daļu no šīm slimībām var novērst ar veselīgu diētu un fiziskiem vingrinājumiem. Tāpat neaizmirstiet veikt regulāras medicīniskās pārbaudes.

©TOPRAKSTI.LV/ FOTO: marketium.ru

Pievienot komentāru