Alīses ielas ūdenstornis iemūžināts uz pastmarkas

Publicitātes attēls

2020.gada 15.maijā Latvijas Pasts plāno izdot jau otro ūdenstorņu tēmai veltīto pastmarku sērijā Latvijas arhitektūra, un uz tās attēlots viens no senākajiem Rīgas ūdenstorņiem, kas atrodas Alīses ielā. Jaunās pastmarkas dizainu miniatūras gleznas formā veidojis mākslinieks Aleksejs Naumovs. Jaunās pastmarkas sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Interesentus par pirmās dienas zīmogošanas iespējām aicinām rakstīt uz e-pasta adresi: [email protected].

 

Uz jaunās Latvijas arhitektūras sērijas pastmarkas redzams viens no senākajiem Rīgas ūdenstorņiem Alīses ielā. Pastmarka izdota 100 000 eksemplāru tirāžā, un tās nominālvērtība ir € 1,71, kas atbilst vēstuļu korespondences apmaksai svara kategorijā no 101 līdz 500 gramu Latvijas teritorijā. Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 1000 eksemplāru tirāžā. Pastmarkas un aploksnes dizaina autors ir mākslinieks A.Naumovs, Latvijas Mākslas akadēmijas profesors un bijušais rektors.

Ūdenstornis Alīses ielā būvēts 1910.–1911.gadā, un tas bija būtisks ūdensapgādes elements. Ūdens ar sūkņu palīdzību nonāca tornī un pēc tam tika piegādāts pilsētniekiem. Rīgas augsto celtņu dēļ 20.gadsimta 30.gados ūdenstornis vairs nespēja pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas, tāpēc 1937.gadā tika pacelts par 7,5 metriem augstāk, sasniedzot 40 metru augstumu. Ūdensapgādes funkciju tornis pārtrauca 1970.gadā, taču līdz 2010.gadam tajā atradās ūdensapgādes uzņēmuma Rīgas ūdens avārijas dienesta darbinieku telpas.

Tā kā drošības prasību dēļ patlaban atcelti publiskie pasākumi, tajā skaitā pastmarku pirmās dienas zīmogošana pasta nodaļās, pastmarku kolekcionāri un filatēlijas interesenti par pastmarku zīmogošanas iespējām aicināti sazināties ar Latvijas Pasta Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamentu, rakstot uz e-pasta adresi: [email protected].

Pastmarku sērija Latvijas arhitektūra tiek izdota kopš 2010.gada, izceļot būtiskas vēsturiskās celtnes vai modernas jaunbūves. Iepriekšējos gados izdotas pastmarkas, uz kurām attēlots Dailes teātris, Cēsu koncertzāle, Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskais centrs Torņakalnā, kā arī citi Latvijas arhitektūras objekti. Pirmā šajā sērijā ūdenstorņiem veltītā pastmarka izdota 2019.gadā, un uz tās bija attēlots Matīsa ielas ūdenstornis Rīgā. Visas Latvijas arhitektūras sērijas pastmarkas iespējams aplūkot šeit.

Pievienot komentāru