Ar riteni uz darbu visu gadu! Pieredzē dalās nopietnas biroju darbinieces


Mēs jau zinām, cik finansiāli izdevīga ir velobraukšana, kā tā palīdz saglabāt veselību un skaidru prātu un cik ātri pilsētvidē ar velosipēdu iespējams pārvietoties. Taču, ko saka dāmas, kas dienu dienā visa gada garumā kā galveno pārvietošanās līdzekli izvēlas velosipēdu? Kādas ir galvenās priekšrocības un trūkumi, kāpēc viņas iesaka velosipēdu un kas ir mainījies infrastruktūrā? Interviju sniedz Skanstes attīstības aģentūras valdes asistente Laura Bluša un VID NPP MPD Pirmās nodaļas galvenā juriste Ieva Ziediņa.

Laura ir 3 bērnu mamma un atbildīga biroja darbiniece. Viņa izvēlas velosipēdu, jo tas dod ikdienai nepieciešamo kustību devu, laiku svaigā gaisā, iespēju atmosties un sakārtot galvu pirms darba, kā arī atbrīvo no stāvēšanas sastrēgumos ar auto. Laura pat izvēlējusies mainīt bērna bērnudārzu tuvāk mājām, lai nebūtu nepieciešamības izmantot auto.

Arī Ieva ir 3 bērnu mamma un biroja darbiniece, kurai darbā jāievēro lietišķais ģērbšanās stils. Kā Ieva saka: “Tam, ka darbā nepieciešams pārģērbties, ir tikai plusi, jo spēju izvēlēties amatam piemērotu apģērbu, nevis vidusceļu starp ikdienišķo un lietišķo.”

Ievas ģimenē rīti sākas savlaicīgi un bez stresa, jo ir atrasts vispiemērotākais laiks un ceļš, kā bērniem nokļūt uz bērnudārzu un skolu. Ievas ģimenē tiek izbaudīti visi laikapstākļi, kas, savukārt, veicina rūdījumu. Ieva uzskata, ka darba devējs iegūs priecīgāku, veselīgāku un produktīvāku darbinieku, ja tas būs izbaudījis aktīvu laiku svaigā gaisā pa ceļam uz darbu.

Ieva izceļ: “Ceļš uz un no darba man kā mammai, kura visu dienu ir aizņemta ar nepārtrauktu organizēšanas procesu, ir vērtīga 20-30 minūšu atslodze un laiks tikai sev un savām domām, tāpēc īpaši aicinu sēsties pie velo stūres un izbaudīt šādas aktivitātes tieši sievietes.”

Jautājot abām aktīvajām velobraucējām par trūkumiem, braucot ar velo, viņas nosauc ceļa pārrāvumus, augstas apmales, remontdarbus, novietņu trūkumu, netīrumus no seguma lietainā laikā, grūtības pārvadāt pasažierus un mantas, pārējo satiksmes dalībnieku nevērību.

Taču abas braucējas arī uzsver, ka, īpaši pēdējā laikā, strauji novērojamas pārmaiņas. Laura uzsver, ka ļoti mainījusies pārējo satiksmes dalībnieku un gājēju vērība: “Cilvēki kļūst arvien saprotošāki, liels prieks par to. Man patīk braukt ļoti ātri arī pa pilsētu, tādēļ ir ļoti svarīgi, ka autovadītāji pievērš uzmanību velojoslām, pārliecinās, vai tās ir brīvas.”

Ieva par velo novietnēm stāsta: “Protams, tā ir problēma, bet noteikti jāatzīmē, ka situācija ir ļoti uzlabojusies. Izmaiņas ir redzamas burtiski pēdējā gada, divu laikā.”

Jautājot, kas attur sabiedrību izmantot velosipēdu, Ieva atbild: “Domāju, ka daudzi vienkārši nav pamēģinājuši. Daudzi baidās pārkāpt kaut kādu robežu. Teorētiski biedē tas, ka jābrauc pa ielām, bet jau vairākus gadus tā nav. Parādījušies arī izteikti daudz braucēju. Nevajag baidīties no laikapstākļiem, ir tikai jāpārdomā, ko ģērbt, ko ņemt līdzi un pa kurieni braukt.”

Laura uzskata, ka cilvēkus noteikti attur maiņas apģērba nepieciešamība, velo novietņu neesamība, pārāk lielais attālums, kas jāmēro, nespēja pārvest bērnus no skolas uz riteņa, vispārēja mazkustība, kā arī nepiemērotā velo infrastruktūra, taču abas dāmas iedrošina atmest aizbildinājumus un vienkārši sākt! Pavisam ātri aizbildinājumi aizmirsīsies un ikdiena dažādos aspektos uzlabosies.

Rīgas pilsētas infrastruktūra tiek nemitīgi uzlabota. Velobraukšana ieņem arvien lielāku lomu arī Latvijā. Skanstes rajona jaunajā biroju centrā ELEMENTAL SKANSTE tiek īpaši domāts par riteņbraucēju ērtībām un drošību, lai veicinātu veselīgu dzīvesveidu, mazinātu dabas piesārņojumu, padarītu produktīvāku ikdienu ikvienam. Projekta attīstītājs “SIA Kapitel” uzsver, ka ir ļoti svarīgi labi pamanāmi atdalīt velojoslas no auto un gājēju joslām. ELEMENTAL SKANSTE piedāvās saviem nomniekiem un apmeklētājiem ērtas divstāvu velosipēdu novietnes, skapīšus ar ventilācijas sistēmu, kā arī īpašu remonta skapīti, kas nodrošinās ar pirmās nepieciešamības tehnisko aprīkojumu, lai velosipēda sīkās problēmas atrisinātu bez lieka stresa.

Ietaupi finanšu līdzekļus, kļūsti pozitīvāks un veselīgāks, ietaupi laiku, nepiesārņo vidi! Ievai ir arī vērtīga atziņa, ka velosipēdisti ir tie, kas atbrīvo satiksmi no mašīnām. Un tā noteikti ir labākas nākotnes atslēga pilsētvidē!

Pievienot komentāru