Kāds mēdz būt želatīns? Daudzus želatīna veidus iegūst no liellopu vai cūku kauliem, dažus ražo no zivīm. Veģetāriešiem derēs agars, ko iegūst no ūdensaugiem. Var nopirkt graudainu želatīnu vai plāksnītēs. Viena želatīna plāksnīte ir līdzvērtīga diviem gramiem granulētā želatīna.
Vienkāršākā želejas recepte. 200 gramiem šķidruma vajadzīgi 5 grami želatīna. Želatīnu pārlej ar 3 ēdamkarotēm auksta ūdens un ļauj 10 minūtes uzbriest. Pievieno karstu sulu vai buljonu un samaisa vai arī silda ūdens peldē, līdz želatīns izkūst. Atdzesē un ielej vajadzīgajā šķidrumā. Ļauj sarecēt. Ja ir vēlme pēc lielāka ēdiena apjoma, daudzumu palielina, pievienojot ūdeni vai kādu aukstu augļu tēju bez cukura. Attiecīgi palielina arī želatīna vai agara daudzumu.
Kam vēlama diēta? Tā derēs dāmām, kurām jātiek vaļā no pēdējiem diviem trim kilogramiem. Tas vienmēr ir visgrūtāk.
Plusi. Želatīns nostiprina nagus, un mati iegūst zīdainu spīdumu.
Mīnusi. Visi želejas ēdieni jāgatavo mājās, jo veikalu želejās ir ļoti daudz cukura, krāsvielu, konservantu un aromatizētāju. Tāda želeja būtu pieļaujama tikai vienu reizi nedēļā, bet ne trīs reizes dienā. Želejas diēta nav piemērota ilgstošam laikam.
Neiesaka. To nedrīkst ievērot, ja ir kuņģa čūla vai gastrīts, jo diētā ir daudz skābu sulu.