Balkons mirdzoši sarkanos toņos. Idejas ziedu un augu izvēlei

Foto – Pixabay

Ar sarkano krāsu asociējas tik daudz enerģijas pilnu lietu! Sarkana uguns, sarkani kaislīga mīlestība, sarkanas asinis, sarkans no dusmām. Šādi mēs paužam emocijas un kaislības. Arī daudzu augu nosaukumi nepārprotami ļauj iztēloties to krāsu: sarkanā salvija, sarkanziedu hemante, sarkanā guntiņa.

Sarkanā krāsa iezaigojas, kad līdzās ir dzeltenā. Krāsu izvēle — līdz īpaši spilgti sarkanajai, kas vispirms pārtop oranžā, tad dzeltenajā. Plaši izplatītās un iecienītās, stalti augošās sarkanās ģerānijas radījušas jēdzienu “ģerāniju sarkanais”. Nedaudz klusinātāka sarkanā enerģija piemīt, piemēram, sarkanajai fuksijai, ugunīgajai lobēlijai un daudzām sarkanajām dāliju šķirnēm.

Sagatavots pēc Natālijas Fasmanes un Monikas Kratcas grāmatas “Dārzs uz balkona. Dārzeņu prieks un ziedu jūra”

Prasmīga sarkano toņu kombinēšana Izmantojot šos spēcīgos krāsu toņus, jāņem vērā, ka acij un arī uztverei tīkamāki to atturīgākie toņi. Sarkanajai krāsai piemīt tāda optiska īpatnība, kas padara priekšmetus šķietami tuvākus, nekā tie ir patiesībā. Šāds “izplešanās” efekts piesaista pārlieku daudz uzmanības un ir grūti paciešams lielos apjomos.

Pat viena sarkanā magone lielā pļavā pamanāma jau iztālēm, bet plašu magoņu lauku ilgstoši var uzl ūkot tikai no attāluma.

Tāpēc liela nozīme ir apkārtējām un fona krāsām un to mijiedarbībai. Balkons ir ierobežota telpa, kur pastāvīgi izjūtama šī optiskā iedarbība, tāpēc šeit sarkanie toņi jāizmanto ļoti apdomīgi.

Turklāt nav svarīgi, vai kopā ar siltajiem (dzeltenīgajiem) vai aukstajiem (zilganajiem) toņiem — šaubu gadījumā labāk sarkanā mazāk nekā pārlieku daudz, turklāt labāk izklaidus nekā blīvi.

Vienmēr labi iederas daudz zaļuma, kurā var iejaukt nedaudz tumšu, gandrīz melni sarkanu lapu. Spilgto sarkanumu jauki mīkstina balti, sudrabpelēki toņi un pasteļtoņi, vienlaikus padarot tos it kā gaišākus.

Dekoratīvie auglīši

Zemenes, sarkanās jāņogas, paprika un pipariņi, āboli, ķiršu tomātiņi, klintenes, mežrozīšu paauglīši, Japānas skimmija.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā!

<--nextpage-->

Mirdzoši sarkani ziedi

Foto – Pixabay

Lieli ziedi: staltā ģerānija (Pelargonium), dālija, sarkanziedu hemante (Haemanthus), lielziedu roze, lobēlija (Lobelia speciosa) ar garām ziedu “svecēm”, cinnija (Zinnia elegans), balzamīne (Impatiens), sudrabainā celozija jeb gaiļsekstīte (Celosia argentea), begonija, indiāņu kanna (Canna indica), salvija (Salvia splendens), aslapu fl oksis (Phlox subulata), puķu tabaka (Nicotiana sanderae), Magelāna fuksija (Fuchsia magellanica), spīdīgā fuksija (F. fulgens) un trejlapu fuksija (F. triphylla) ar nokarenos ķekaros sakārtotiem ziediem.

Mazi ziediņi: mazā nokarenā ģerānija (Pelargonium peltatum), leduspuķe, kāpelējošās ugunssarkanās pupiņas (Phaseolus coccineus), šarlaksarkanā salvija (Salvia coccinea), verbena, balzamīne, portulaka (Portulaca grandifl ora) un maigā nemēzija.

Sarkanie augļi

Skaistam sarkanam akcentam var izmantot daudzus augus ar mirdzoši sarkaniem auglīšiem, kas ienākas vasaras nogalē un rudenī: mežrozītes, mazās klintenes, zemenes un sarkanās jāņogas, sārtvaidži ābolīši un pipari veidos ugunīgu saspēli ar citiem balkona augiem.

Padoms Klasisko sarkani balto kombināciju ieteicams izvietot atbilstošā vidē, piemēram, baltās kastēs pie sarkanas ķieģeļu sienas, kontrastam izveidojot melnu apmalīti un daudz zaļumu. Tā stādījumi izskatās īpaši izteiksmīgi.

LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

Burvīgs dārzs uz balkona: kā izveidot īstu gleznu

Vai mežvītenis bojā māju sienas? Ieteikumi vīteņaugu kopšanai un kompozīcijām

Augu maģija. 8 iemesli, kāpēc modernā dzīvoklī kopt un lolot telpaugus

Pievienot komentāru