Ciklotīmija. Bīstamās šūpoles starp eiforiju un nomāktību

Foto – Pixabay

Teicams līdzeklis pret bezmiegu ir aromterapija. Pie gultas var nolikt trejdaivu sunīšu, vērmeļu vai lavandas pušķīti – to aromāts nomierina un iemidzina. Laikā, kad svaigu augu nav, spilvena stūrim var uzpilināt pāris pilienu šo augu eļļas vai novārījuma:

* ēdamkaroti žāvētu lakstu aplej ar glāzi auksta ūdens, uz straujas uguns uzkarsē līdz viršanai, uzliek vāciņu un nu jau uz lēnas uguns vāra, līdz puse šķidruma novārās.

Maniakālajā fāzē
* Pirms gulētiešanas deniņus ierīvē ar lavandas eļļu.
* Lēnām nosūkā cukurgraudiņu, kam uzpilināti 3–5 pilieni lavandas eļļas.

Depresīvajā fāzē
* Saberž pulverī 3–5 apiņu rogas un pirms gulētiešanas nelielu šķipsniņu norij.

Pret jebkuru maniakāli depresīvo traucējumu formu noteikti jādzer piparmētras un melisas novārījums un uzlējums: tie stabilizē nervu sistēmas darbību.

* Ēdamkaroti žāvētas melisas aplej ar puslitru verdoša ūdens, 2 stundas nostādina slēgtā traukā, tad izkāš. Dzer pa 2/3 glāzes 3 reizes dienā.

* 2 ēdamkarotes piparmētru aplej ar 1,5 glāzēm verdoša ūdens, 2 stundas nostādina necaurspīdīgā slēgtā traukā, tad izkāš un dzer pa glāzei 3 reizes dienā.

Ja dominē maniakālā fāze
* Ēdamkaroti diļļu sēklu aplej ar 1,5 glāzēm verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā.

Ja dominē depresīvā fāze
* Ēdamkaroti gurķenes lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Dzer pa pusglāzei 3 reizes dienā.

Viena no bīstamākajām slimības fizioloģiskajām izpausmēm ir arteriālā spiediena traucējumi. Depresīvajā fāzē tas parasti ir pazemināts, bet maniakālajā – paaugstināts (īslaicīgā hipertensija).

Depresīvajā fāzē pret pazeminātu asinsspiedienu:
* nomazgā vidēja lieluma citronu, izņem sēkliņas un samaļ gaļas maļamajā mašīnā. Citrona masu aplej ar litru vārīta ūdens, 36 stundas tur ledusskapī, tad pievieno 0,5 kg šķidra medus, samaisa un vēl uz 36 stundām ieliek ledusskapī. Lieto pa 2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Maniakālajā fāzē pret paaugstinātu asinsspiedienu:
* ēdamkaroti apiņu rogu aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 3–4 reizes dienā pirms ēšanas.

Pievienot komentāru