Migrēna kā nejauks akmentiņš kurpē – nenogalina, bet dzīvi bojā

Ilustrācija – Pixabay

Migrēnu var salīdzināt ar akmentiņu kurpē: nāves briesmas dzīvībai nedraud, patoloģiskus sarežģījumus neizraisa, pilnībā darbspējas neatņem, taču pašsajūtu sagandē, turklāt – pamatīgi.

To, kas ir migrēna, pēc savas pieredzes zina piektā daļa cilvēku, un pārsvarā (75–80% gadījumu) tās ir sievietes. Slimība sevi piesaka jau jaunībā, turklāt ļoti bieži paasināšanās ir saistīta ar menstruālo ciklu.

Tuvojoties vecumam, migrēna parasti mazinās. Šai slimībai ir pakļauti ambiciozi, ar lielu gribasspēku apveltīti un pret citu kļūdām neiecietīgi cilvēki. Viņu vidū bijuši, piemēram, Maķedonijas Aleksandrs, Jūlijs Cēzars, Napoleons, Pēteris I, Alfreds Nobels, Anglijas karaliene Elizabete I.

Mēģinādams atminēt migrēnas noslēpumu, galvu lauzījis jau senais romiešu ārsts Galēns, taču nezināmā vēl gana daudz, un arī mūsdienu pētniekiem darba pietiek. Ģenētiķi atklājuši, ka noslieci uz migrēnu var pārmantot pa mātes līniju. Arī starp vīriešiem, kas sirgst ar šo slimību, 80% gadījumu mātes cietušas no migrēnas.

Bostonas neirofiziologi atklājuši, ka migrēnu izraisa iedzimts līdzsvara trūkums divu galvas smadzeņu daļu darbībā, rezultātā tiek traucēta ļoti svarīgas bioaktīvās vielas – serotonīna – producēšana. Šīs vielas trūkums tiek aizstāts uz asins šūnu – trombocītu – rēķina, kas noārdās tieši galvas smadzeņu asinsvados, liekot tiem krasi sašaurināties.

Trombocītu ir vairāk galvas smadzeņu labajā pusē, tāpēc tā biežāk sāp. Asinsrite pa iekšējo miega artēriju ir apgrūtināta, un gandrīz visas asinis traucas uz otru – ārējo – miega artērijas zaru. Spiediens tajā pieaug, un sākas lēkme.

Glābiņš no sāpēm
To sniedz ārsta izrakstītās zāles. Analgīns un paracetamols palīdz tikai sākumposmos. Daudz efektīvāki ir kalcija kanālu un serotonīna blokatori.

Zinātnieki noskaidrojuši – sākoties migrēnai, pakāpeniski pieaug galvas smadzeņu bioelektriskā aktivitāte. Sāpju stadijas laikā tā kļūst maksimāla, bet pēc tam atgriežas normas robežās. Novērst bioelektriskās aktivitātes pieaugumu palīdz vecais labais aspirīns (acetilsalicilskābe) – lietojot šo preparātu mazās devās, aptuveni pusgadu lēkmes iespējams novērst.

Savukārt amerikāņu kosmetologi atklājuši, ka preparāts boroks, ko kosmetoloģijā veiksmīgi izmanto sejas krunciņu izlīdzināšanai, uzlabo pašsajūtu sievietēm, kas cieš no migrēnas.

Šķir nākamo lapu un uzzini migrēnas trīs stadijas!

Pievienot komentāru