Migrēna kā nejauks akmentiņš kurpē – nenogalina, bet dzīvi bojā

Ilustrācija – Pixabay

Migrēnas trīs stadijas
Pirmā stadija – priekšvēstneši
Vairākas stundas vai pat dienas pirms lēkmes pasliktinās miegs, garastāvoklis, darbspējas. Rodas vienaldzība pret visu apkārtējo, sliktas dūšas sajūta, cilvēks kļūst bāls, bieži žāvājas. Reizēm īsi pirms sāpju sākšanās acu priekšā parādās ņirboņa, zigzagveida švīkas un uzliesmojumi.

Otrā stadija – sāpes
Tās ir spēcīgas, pulsējošas, precīzi aptver tieši pusi galvas (pārsvarā labo pusi), bet reizēm izplatās pa visu galvu. Migrēna cilvēku spēj mocīt no dažām stundām līdz pat trim diennaktīm bez apstājas. To pavada nepatika pret gaismu un troksni, slikta dūša un vemšana. Cilvēka seja kļūst sārta, jūtamas sāpes krūtīs un drebuļi.

Lēkmes laikā slimnieks parasti lūdz aizvilkt logam priekšā aizkarus un atstāt viņu mierā. Reizēm tiek traucēta roku un kāju kustības: ja sāp galvas labā puse, traucējumi parādās kreisās puses ekstremitātēs un otrādi.

Trešā stadija – miegs
Sāpes mazinās, un slimnieks ieslīgst miegā. Pamodies viņš jūtas kā no jauna piedzimis un ir gatavs aktīvai dzīvei. Līdz nākamajai lēkmei…

Pie ārsta noteikti jādodas, ja:
* pēc pretsāpju līdzekļu lietošanas galvassāpes kļūst vēl spēcīgākas;

* paralēli sāpēm jūtams negaidīts nespēks, reiboņi, ir apgrūtināta runāšana, radušies kustību koordinācijas, redzes un dzirdes traucējumi;

* sāpes pastiprinās, un vienlaikus paaugstinās ķermeņa temperatūra, parādās slikta dūša, vemšana,
aizdusa.

Nākamajā lapā – 10 veidi, kā nepieļaut migrēnu.

Pievienot komentāru