Ciklotīmija. Bīstamās šūpoles starp eiforiju un nomāktību

Foto – Pixabay

Riska grupas un ārstēšana
Galvenokārt riska grupai pieder cilvēki ar neadekvātu (paaugstinātu vai pazeminātu) pašnovērtējumu. Taču ciklotīmiju var izraisīt arī iekšējie cēloņi, un pirmām kārtām tā ir iedzimta nosliece uz patoloģiskām izmaiņām smadzenēs (audzēji, traumu vai infekciju slimību sekas). Ļoti bieži maniakāli depresīvos traucējumus izraisa alkoholisms, narkomānija, toksikomānija vai arī tie ir ielaistas depresijas sekas.

Obligāti nepieciešams, lai slimnieku novērotu speciālists (psihiatrs vai vismaz psihoterapeits). Parasti vienlaikus ar medikamentozo ārstēšanu ārsts iesaka arī psihoterapijas metodes. Gadījumos, ko izraisījuši ārējie cēloņi, psihoterapijai ir pat svarīgāka nozīme.

Ja slimības cēlonis ir patoloģiskas izmaiņas galvas smadzenēs, atkarībā no fāzes ārsts izvēlas medikamentozo ārstēšanu: trankvilizatorus (piemēram, seduksenu), antidepresantus (imizīnu), neiroleptiķus (aminazīnu, levomepromazīnu) un vienlaikus arī korektorus (piemēram, ciklodolu), bet reizēm – hormonu preparātus. Visus šos medikamentus drīkst lietot tikai ārsta uzraudzībā – jebkura pašārstēšanās var izraisīt bēdīgas sekas. Taču tas nenozīmē, ka cilvēks nespēj sev palīdzēt arī pats.

Pirmais, ko jācenšas darīt, – jāizvairās no jebkuriem psihiski traumējošiem faktoriem. Maniakālajā fāzē, kad grūti koncentrēties uz kaut ko vienu vai arī otrādi – visu uzmanību aizņem viena vienīga doma, var ieviest tā saukto plānoto saimniekošanu, proti, uzrakstīt uz papīra darbības plānu mēnesim, nedēļai, dienai un pat stundai un censties nesakoncentrēties uz kaut ko vienu, bet secīgi darīt visu, kas ieplānots.

Jāizvairās no jebkuriem stresu veicinošiem faktoriem, trokšņainām svinībām, pasākumiem
skaļas mūzikas. Jāatsakās no kafijas, stipras tējas, alkohola, arī asiem un trekniem ēdieniem.

Depresīvajā fāzē tieši pretēji – biežāk vajag pašam sevi sapurināt: iet ciemos, uz teātri, koncertu, palutināt sevi ar kaut ko garšīgu un iespējami retāk palikt vienatnē. Labi palīdz ekstrēms ceļojums: ūdenstūrisms, kalnu slēpošana vai pārgājiens vasarā, zemūdens peldēšana ar akvalangu. Adrenalīns, ko dod šādi piedzīvojumi, labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu.

Ļoti svarīgs ir pilnvērtīgs miegs, tāpēc pirms gulētiešanas ieteicama neliela pastaiga, bet īsi pirms miega – glāze silta piena vai ūdens ar medu. Guļamtelpa var būt arī nedaudz vēsāka – 17–18 grādu.

Dabas līdzekļi pret maniakālo un depresīvo fāzi – nākamajā lapā!

Pievienot komentāru