Covid-19 Latvijā: bērni atgriežas skolās, Levits un Kariņš atkal uzrunā tautu

Foto – Valsts Prezidenta kanceleja

Šonedēļ 1. līdz 6. klašu skolēniem visā valstī atsākušās mācības klātienē, kamēr 7. līdz 12. klašu skolēni vēl nedēļu mācīsies attālināti. Izglītības kvalitātes valsts dienests saņēmis informāciju no vecākiem, ka vairākās skolās netiek ievēroti distancēšanās ieteikumi, un aicina skolas stingrāk sekot tam līdzi, vēsta LTV Ziņas.

Mūsu pašu veselības un dzīvības dēļ noteiktie ierobežojumi ir jāievēro un ir jābūt gataviem rīkoties vēl stingrāk, lai apturētu Covid-19 izplatību Latvijā, uzrunā norādījis valsts prezidents Egils Levits.

Kaut arī Covid-19 Latvijā turpina izplatīties, mums vēl ir iespēja slimību pagriezt citā virzienā, tā uzskata premjers Krišjānis Kariņš, kurš rīt sasaucis Krīzes vadības padomes un Ministru kabineta kopsēdi, lai lemtu par stingrākiem drošības pasākumiem saslimšanas iegrožošanai.

No 26. oktobra uz Covid-19 analīzēm var pieteikties tikai ar ārsta norīkojumu. Šādi gaidīšanas rindu, kas vidēji ir sešas dienas, cer samazināt līdz divām dienām. Tuvāko dienu laikā Rīgā atvērs vēl piecus testēšanas punktus un palielinās jaudu arī reģionos.

Cilvēka imunitāti ietekmē gan ģenētika, gan vecums, gan dzīvesveids, taču arī laba imunitāte nedod garantiju nesaslimt ar Covid-19, uzsver ārsti. Pašlaik nav pierādīta smēķēšanas vai D vitamīna trūkuma saistība ar smagu slimības norisi, bet ir noskaidrots, ka liekais svars gan palielina risku.

Dažos gadījumos imūnsistēmas reakcija uz koronavīrusu var būt pārmērīga, kas arī var izraisīt smagas sekas, un paredzēt to nav iespējams, skaidro ārsti. Turklāt ar Covid-19 var inficēties atkārtoti un par noturību pret to pēc izslimošanas pašlaik skaidrības nav, vēsta raidījums Aizliegtais paņēmiens.

Pievienot komentāru