“Dažreiz tu paliec uz pauzes…” Slavenības apspriež simtgades koncerta fantastiskos honorārus

Kadrs no video

LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens” izraisījis īstu sprādzienu sociālajos tīklos – raidījumā publiskotas salīdzinoši milzīgās summas, ko par Latvijas simtgadei veltīto koncertu “Mīlestības vārdā 18+” saņēma mākslinieki.

Summas ir gluži vai pasakainas, īpaši salīdzinot ar to, cik par savu darbu saņēma simtgades Dziesmu un deju svētku virsvadītāji.

RAIDĪJUMU IESPĒJAMS NOSKATĪTIES ŠEIT.

Šī koncerta izpildproducents Jānis Šipkēvics autoratlīdzībās saņēma vairāk nekā 17 tūkstošus eiro, videografiku autors Gatis Mūrnieks ap 6400 eiro, Reinis Sējāns – ap 5800 eiro, liecina LTV raidījuma “Aizliegtais paņēmiens” publiskotā informācija no pašas Kultūras ministrijas mājaslapas, kas pēc lielās intereses par šī pasākuma izmaksām no tās gan tika izņemta.

Plaši apspriestā jaunā izpildītāja Evija Vēbere par divu dziesmu izpildījumu saņēmusi 666 eiro, bet, piemēram, “Prāta vētras” dalībnieks Renārs Kaupers – 1000 eiro. Savukārt Jānis Jubalts, arī no “Prāta vētras”, kurš arī uzstājās šajā koncertā raidījumam norādīja, ka autoratlīdzību nav saņēmis vispār, jo uzstājies, draugu aicināts.

Viedokli par autoratlīdzību skandālu izteikuši arī vairāki Latvijā pazīstami cilvēki, tostarp producents Juris Millers, aktieris Andris Keišs, dziedātāja Marta Kukarane.

“Šīvakara raidījums “Aizliegtais paņēmiens” izprovocēja uz pārdomām. Personīgi es esmu par to, ka nodokļu maksātajiem jāzina kā tiek tērēta viņu nauda. Tas ir veids, kā valsts nauda kļūst par reālu naudu, nevis par kaut kādiem cipariem,” tviterī raksta Andris Keišs.

“Es ceru, ka kādreiz pienāks tāds brīdis, kad Latvijas mūziķi jutīsies pagodināti piedalīties valsts nozīmes svētku koncertos un darīs to nevis tādēļ, lai “noslauktu” @KM_kultura budžetu, bet gan patriotisma vārdā. Līdz tam gan arī pašai ministrijai ir jāveic pašattīrīšanās,” uzsver Juris Millers.

“Dažreiz vienkārši tu paliec uz pauzes. 100gades dziesmu svētku virsdirigents saņem 500 eiro pirms nodokļu nomaksas, ieskaitot mēģinājumus. “Jaunais mākslinieks” ar 2 dziesmām un lielu ATBILDĪBU – 660,” brīnās Marta Kukarane.

Pievienot komentāru