Dzīvojam pēc dabas ritmiem! Lietas, kas ļaus labi justies februārī

Foto – Pixabay

Lietas, kas februārī svarīgas:
* Auzu putra * Mūzika * Silti aromāti * Kagors un alveja * Karstā šokolāde * Vēdlodziņš * Televizors * Piparu plāksteris * Augļu salāti * Kaķis un suns

Kagors ar medu un alveju
Februārim ir ļoti pretrunīgs raksturs: vienudien iepriecina ar pavasarīgu saulīti un pilošām lāstekām, citu – dusmīgi apmācas un uzgriež saltu puteni. Tādā laikā saaukstēties ir vieglāk par vieglu, turklāt draudīgi sevi pieteikusi gripa, un arī regulārā bronhu–plaušu hronisko slimību ikpavasara saasināšanās vairs nav aiz kalniem. Tāpēc profilakses nolūkos ieteicams pagatavot un lietot organismu stiprinošu balzamu.

* Pudeli kagora sajauc ar 650 g medus un 375 g sasmalcinātu alvejas lapu. Maisījumu nostādina tumšā vietā 10 dienas, pēc tam lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā pirms ēšanas.
Jāatgādina, ka, pirms nogriež alvejas lapas, vēlams augu 2 nedēļas nelaistīt, bet nogrieztās lapas ielikt polietilēna maisiņā vai ietīt drāniņā un 5 dienas paturēt ledusskapī (tālāk no saldētavas).

Palīdzība pret klepu
Ja no saaukstēšanās neizdevās izvairīties un piemeties klepus, to novērst palīdzēs šādas receptes.
* Lakricas sakņu sīrups ar Boržomi. Uzsilda pusglāzi minerālūdens (negāzēta), iemaisa tajā ēdamkaroti sīrupa un izdzer.

* Inhalācija. Ja klepus ir mitrs, aromlampā iepilina pāris pilienu eikalipta vai tējaskoka ēteriskās eļļas. Sausa klepus gadījumā efektīvas ir tvaika inhalācijas.

* Sinepju aplikācija. Uz krūtīm un muguras uzklāj eļļā samitrinātu drānu, uz tās – sinepju plāksterus un pārklāj ar dvieli. Pēc tam silti sasedzas un paguļ 2–3 stundas.

* Glāzē verdoša piena uz 5 minūtēm ieliek pavisam nelielu aso pipara pāksti, tad izņem un pienu izdzer.

Savukārt, jūtot, ka tuvojas iesnas, uz nakti virsdegunei jāuzlipina tieva piparu plākstera strēmelīte.

Auzu putra katru dienu
Labāk jau laikus sagatavoties pavasarim ar tam raksturīgo bezmaz totālo gastrītu saasināšanos. Viss, kas nepieciešams, ir: iekļaut savā ikdienas ēdienkartē auzu putras un ķīseļus un dzīvās bifidokultūras saturošos piena produktus, kas uzlabo gremošanas procesu, aizkuņģa dziedzera darbību un pazemina disbakteriozes rašanās risku.

Nostiprināt imūnsistēmu palīdz arī propolisa šķīdums ūdenī – to lieto pa 10 pilieniem 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Padzirdīt sirdi ar šokolādi
Ziemā karstie tonizējošie dzērieni vienmēr ir aktuāli. Izvēloties karsto šokolādi, organisms ne tikai tiek palutināts, kakao pupiņas satur alkaloīdu teobromīnu, kas stimulē sirdsdarbību, paplašina bronhus, sirds un galvas smadzeņu asinsvadus.

Patīkama mūzika
Aukstajā februārī patīkamus brīžus sagādās silta mūzika, proti, tāda, kas aktivizē, uzmundrina, satrauc. Parasti tā iedarbojas mažorie skaņdarbi ātrā, pulsējošā ritmā. Taču katrs, protams, var izvēlēties sev tīkamākos ritmus. Galvenais tas, ka patīkama mūzika rada pozitīvu gaisotni, uzlabo garastāvokli un palīdz būt saskaņā ar sevi.

Neaizmirst parūpēties par pirkstiem
Ziema roku un kāju pirkstiem sagādā krietnas ciešanas. Uz tiem iedarbojas gan aukstums un temperatūras svārstības, gan vilnas cimdu raupjums. Tāpēc vēlams katru dienu (vislabāk vakarā) katru pirkstu 2–3 minūtes rūpīgi izmasēt. Masāža ne tikai atjaunos asinsriti, bet arī labvēlīgi iedarbosies uz aktīvajiem punktiem, kas saistīti ar iekšējiem orgāniem. Vēl pirkstu masāža palīdz pret galvassāpēm un reiboņiem, nemaz jau nerunājot par kosmētisko efektu.

Vēdlodziņš
Neraugoties uz auksto laiku, ziemā ļoti svarīgi regulāri vēdināt telpas. Vasarā, kad ir silts, tas tiek darīts bezmaz automātiski, bet ziemā vēdināšana nepieciešama speciāli, lai nenāktos ciest no hipoksijas (skābekļa trūkuma). Kad gaiss ir piesātināts ar skābekli, uzlabojas darbspējas un mazinās telpas gaisā esošo mikrobu daudzums. Nedrīkst aizmirst, ka vēdlodziņš ir ierīce, caur kuru vīrusi spēj virzīties tikai vienā virzienā – mukt no telpas laukā.

Televizors
Daudziem televizors jau sen kļuvis par labāko draugu, kura sabiedrībā tiek aizvadīta ne viena vien sakara stunda. Lai miegs būtu mierīgs un pamošanās nākamajā rītā mundra, nav vēlams pirms gulētiešanas skatīties šausmu filmas, grāvējus un pat ziņas, kurās galvenokārt dominē negatīva informācija. To vietā labāk izvēlēties melodrāmu vai filmas par dzīvniekiem, kas palīdz atslābināties un uzlabo garastāvokli. Bet vēl labāk – kādu komēdiju vai multeni, jo laba deva pozitīvo emociju un smieklu stiprina imunitāti.

Kā ziemu piemānīt
Tieši februārī organismā uzkrājas pats lielākais ziemas nogurums, kura uzticamie pavadoņi ir nogurums, apātija un depresija. Šajā situācijā var pamēģināt ziemu piemānīt, sākot aktīvi domāt un sapņot par pavasari. Noskaņoties uz pavasara viļņa palīdzēs kāds gaidāmajai sezonai domāts pirkums, bet pavasarīgu noskaņu uzburs vijolīšu, jasmīnu, bergamotes un citi smalkie aromāti, kas, iekļauti daudzu smaržu un kosmētisko līdzekļu sastāvā, rosina nervu sistēmu un izraisa spilgtas, siltas asociācijas.

Kaķis un suns
Katrs mājdzīvnieks, protams, rada lielāku vai mazāku nekārtību un par viņu regulāri jārūpējas, taču ne bez pamata tiek uzskatīts, ka kontakts ar tiem mazina stresu un pat ārstē virkni slimību. Piemēram, tie, kam mājās ir kaķis, divreiz retāk cieš no paaugstināta asinsspiediena. Bet suņu īpašnieki nenoliedzami stiprina veselību, dodoties ar dzīvnieku pastaigā.

Augļu salāti
Visi piekritīs, ka dabīgie vitamīni ir labāki par vitamīnu kompleksiem tabletēs. Neviens jau arī ar varu nespiež šīs tabletes lietot. Daudz veselīgāki būs salāti, kas pagatavoti no jebkuriem pieejamiem augļiem: sākot no āboliem un bumbieriem līdz ananasiem un kivi. Variācijas var būt visdažādākās, arī kombinācijā ar burkāniem un citiem dārzeņiem. Šādi salāti būs ne tikai gardi un diētiski, bet arī veselīgi, jo nodrošinās vitamīnu, mundruma un laba noskaņojuma rezerves visai dienai.

Austrumu medicīnas kalendārs
Pēc ķīniešu kalendāra Sja, jaunais gads iestājas tikai februārī (šogad – 4. februārī), un atšķirībā no mums ķīniešiem tie ir Pavasara Svētki. Šajā dienā tuviniekiem un draugiem pasniedz dāvanas – lielākoties augļus un ziedus, kas simbolizē bagātības, laimes un veselības vēlējumus.
Šā gadalaika stihija Ķīnā ir Koks, bet, tā kā pie mums turpinās ziema, arī februāra stihija pie mums februārī saglabājas iepriekšējā, un tā ir – Ūdens.

Ūdens ir attīrīšanās, tīrības un atmiņas simbols, kā arī pašas dzīvības sākotne. Ūdens stihija aizskalo jebkurus netīrumus un sārņus, tādējādi attīrītajam organismam dodot iespēju saplūst ar veselīgo Pasaules Uzbūvi.

Tieši tāpēc februāris ir piemērots, lai sagatavotos pavasarim, aktivizētu iekšējos procesus un ar to saistītām procedūrām. Ķīnieši mēdz teikt, ka skaļi trokšņojošie strauti aiznes sev līdzi visas to krastos mierīgi sēdošo cilvēku sāpes.

Tas nozīmē tikai vienu – martā, kad pirmās tērcītes un strauti sāks čalot arī pie mums, ziemas depresija pazudīs, un kopējā pašsajūta uzlabosies.

Pievienot komentāru