Ēdienkarte veselai sirdij. Slavenā kardioķirurga Debeiki ieteikumi

Maikls Debeiki piedzima 1908. gadā nelielā Luiziānas štata (ASV) pilsētiņā. Viņš ir pirmais, kurš pagājušā gadsimta 60. gados veica operāciju atklātai sirdij un izstrādāja mākslīgus sirds artēriju transplantātus, kurus mūsdienās ļoti plaši izmanto visā pasaulē.

1964. gadā pirmo reizi vēsturē izdarījis aortas koronārās šuntēšanas operāciju, bet divus gadus vēlāk implantēja pacientam portatīvu mākslīgo sirdi.

Debeiki izdarījis 62 tūkstošus veiksmīgu sirds operāciju, no kurām 12 tūkstoši bijusi sirds pārstādīšana.

Viņš sarakstījis ne mazums zinātnisko darbu par sirds ķirurģiju, bet tiem, kas sirgst ar sirds-asinsvadu slimībām vai arī vēlas to attīstību nepieļaut, kopā ar kolēģiem izstrādājis īpašu atveseļojoša uztura sistēmu, kas tāpat ar teicamiem panākumiem tiek praktizēta visā pasaulē.

Ko un kā ēst iesaka pasaulslavenais kardioķirurgs, kurš cilvēka sirdi iepazinis un izpētījis no A līdz Z?

Gaļa

Debeiki rekomendē lietot uzturā tikai liesu gaļu un ne tikai liellopa vai teļa gaļu. Var ēst arī liesu cūkgaļu – svaigu, kūpinātu, jēra gaļu, putnu gaļu (vistu, tītaru).

Putnu gaļai būtu dodama priekšroka, jo tajā ir mazāk slēpto tauku nekā liellopa, aitas un cūkas gaļā. Jāsamazina arī gaļas lietošanas daudzums uzturā – ne vairāk kā 170 gramu 3 reizes nedēļā.

Protams, sēžoties pie galda, neviens iepriekš nesvērs katru gaļas kumosu. Taču patiesībā porciju nav tik grūti novērtēt uz aci. Piemēram, pusdienās var apēst 2 liellopa gaļas gabaliņus vai liesu cūkas karbonādi, kas ir 8 x 8 x 1,8 cm lieli, 8 x 6 x 2 cm lielu liellopa vai teļa aknu gabalu, prāvu vistas krūtiņu vai šķiņķīti.

Gaļu vislabāk vārīt, gatavot cepeškrāsnī (uz restītēm vai pannas, kurā ieliets nedaudz ūdens), sautēt ūdenī vai buljonā (ja ir vēlēšanās – kopā ar jebkuriem dārzeņiem), gatavot uz grila.

Ja ēdiena gatavošanai tiek izmantots buljons, ieteicams vispirms to atdzesēt un uz laiku ielikt ledusskapī, bet pēc tam ar putu karoti noņemt sasalušos taukus.

Cept gaļu uz pannas Debeiki neaizliedz, bet iesaka to darīt, cik vien iespējams reti, turklāt cepšanai izmantot vienīgi augu eļļu. Tauki no gaļas jāatdala, vistas ādiņa obligāti jānoņem vēl pirms ēdiena gatavošanas. Toties tītaram ādu var atstāt, jo šā putna tauki gatavošanas laikā gaļā neiesūcas.

Ēdot ārpus mājas, jāizvēlas gaļas ēdieni bez piedevām un olām, obligāti jāatdala treknums, ādiņa un rīvmaizes kārtiņa. No subproduktiem var lietot tikai liellopu, cūkas vai aitas aknas – ne vairāk kā 85 g reizi mēnesī.

Gaļu itin sekmīgi var aizvietot ar soju. Pētījumi pierādījuši, ka tādējādi holesterīna daudzumu asinīs var ļoti ātri samazināt.

Zivis un jūras produkti

Drīkst ēst jebkuras zivis un kaut vai katru dienu.

Arī gatavot tās var pēc izvēles (porcija – 170 g). Toties melno kaviāru, garneles, vēžus, zušus drīkst ēst tikai ļoti retos gadījumos.

Olas

Tā kā olas dzeltenums satur daudz holesterīna, Debeiki iesaka lietot ne vairāk kā 2 dzeltenumus nedēļā, ieskaitot tos, kas izmantoti citu ēdienu gatavošanai.

Toties pret olbaltumu nekādu pretenziju nav – to var ēst jebkurā daudzumā. Debeiki iesaka ēdiena gatavošanai vienas veselas olas vietā izmantot divu olu olbaltumus.

Tauki

Debeiki iesaka izmantot tikai augu valsts izcelsmes taukvielas – tajās ir ļoti daudz cilvēkam nepieciešamo polinepiesātināto taukskābju, kas palīdz izvadīt no organisma lieko holesterīnu.

Dienā var izmantot 3 ēdamkarotes augu eļļas, vēlamāk – saulespuķu un kukurūzas eļļu, bet olīvu, sojas un citas – tikai retumis.

Piens un tā produkti

Arī piens un piena produkti jālieto ierobežotā daudzumā – ne vairāk kā divas glāzes liesa piena vai skābpiena produktu (kefīra, jogurta), 200 g liesa biezpiena vai 100 g mājas siera dienā.

Treknie sieri un biezpiens, biezpiena masa un glazētie sieriņi, saldais krējums, krējums, saldējums, pilnpiens, pilnpiena jogurti, iebiezinātais piens un sakultais putukrējums būtu aizmirstams, jo tajos visos ir pārāk daudz dzīvnieku tauku.

Gadījumā, kad gatavojamā ēdiena receptē iekļauts krējums, bez kura neiztikt, to var aizvietot ar liesu biezpienu, kam pievienoti daži pilieni citrona sulas.

Maize un graudaugi

Dienā var apēst 4 šķēlītes maizes no pilngraudiem vai rupja maluma miltiem, 200 g jebkuras biezputras no pilngraudiem vai rupji maltiem graudiem, salātiem vai otrajam ēdienam pievienot pa glāzei kliju vai pusglāzei diedzētu kviešu.

Toties no rafinētajiem putraimiem, kviešu maizes, smalkmaizītēm ar riekstiem, vafelēm un pankūkām labāk atturēties. Dārzeņi Dārzeņus var lietot uzturā neierobežotā daudzumā, izņemot kartupeļus, pupas, zirņus un kukurūzu, kuros ir daudz cietes.

Augļi

Augļos praktiski nav holesterīna, tāpēc tos var ēst pēc sirds patikas, cik vien tīk. Piedevas No piedevām var izmantot piparus, mārrutkus, sinepes, majonēzi, tomātu pastu.

Dzērieni

Dienas laikā drīkst dzert kafiju, kakao, zaļo un zāļu tēju, diētiskos negāzētos dzērienus un, protams, dzeramo ūdeni.

Alkoholiskie dzērieni

Debeiki neiebilst arī pret tiem, tiesa – tikai nelielā daudzumā.

Piemēram, pie pusdienām droši var izdzert 60 g džina, konjaka, ruma, degvīna, tekilas, viskija, 1/3 glāzes saldā sarkanvīna, 2/3 glāzes sausā galda vīna vai 1,5 glāzes alus.

Tikai jāpatur prātā, ka, dienā, kad esat atļāvušies kaut ko no šiem dzērieniem, 4 maizes šķēlīšu vietā drīkst apēst tikai divas.

Pievienot komentāru