“Zārks vai čemodāns”: Vairāki tūkstoši mediķu protestē pie Saeimas (FOTO, VIDEO)

Ekrānšāviņš no Facebook

Vairāki tūkstoši veselības aprūpes darbinieku 7. novembrī pulcējās protesta akcijā “Viena diena bez ārstniecības personas”, pieprasot palielināt finansējumu veselības aprūpei un mediķu algām atbilstoši iepriekš solītajam un likumā ierakstītajam.

Lai gan protesta laikā medicīnas darbinieku pārstāvji tika uzaicināti uz tikšanos ar politiķiem, pēc sarunām arodbiedrību pārstāvji atzina, ka vienošanās nav panākta un protesta akcijas turpināsies.

Uzreiz pēc mediķu piketa pie Saeimas pulcējās protestētāji, kuri pauda neapmierinātību ar administratīvi teritoriālo reformu.

Drošības iestādes lēš, ka mediķu protesta laikā pie Saeimas nama bija pulcējušies kopumā aptuveni trīs tūkstoši cilvēku.

Kādā brīdī mediķus centās uzrunāt Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), bet mediķi šajā laikā sāka skaļi izsaukt dažādus saukļus un svilpt, tāpēc ne visiem izdevās viņu sadzirdēt. Mūrniece norādīja, ka saprot, ka līdzekļi veselības aprūpei ir nepietiekami. Viņa aicināja vienam otru uzklausīt.

Mediķu pārstāvji tika uzaicināti uz sarunu parlamentā ar Mūrnieci, finanšu ministru Jāni Reiru (JV) un veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP).

Uz sanākušo protestētāju plakātiem bija tādi saukļi kā “Vai politiķiem rūp veselība? Neizskatās”, “Jaunajiem mediķiem būt”, “Valdība, mīliet mediķus, jo nebūsiet mūžīgi veseli”, “Noguruši mediķi var būt kaitīgi jūsu veselībai” un citi. Protesta akcijas sākumā pie Saeimas tika pienesti divi zārki – uz viena rakstīts “politika”, bet uz otra redzami sarkani un melni roku nospiedumi.

Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis savā uzrunā uzsvēra, ka nepietiekama atalgojuma gadījumā mediķi vēl vairāk izvēlēsies braukt uz ārzemēm. Viņš klātesošajiem pauda, ka šodien visi ieradušies uz “veselības aprūpes bērēm”. Viņš norādīja, ka šajā situācijā ir divas pozīcijas. Viena, nozares darbiniekiem doties prom un pamest Latviju. Savukārt otrs variants ir palikt Latvijā, strādāt šajā sistēmā un vienā brīdī izdegt, viņš sacīja.

Rācenis arī aicināja aizdegt sveces par tiem, kas “dodot gaismu, izdeg”.

Sanākušie pa laikam skaļi izkliedza dažādus saukļus, piemēram, “Par tautas dzīvību”, “Sadzirdēt”, “Vienoti par veselību”, “Ārstiem un māsām būt”, “Zārks vai čemodāns”, “Atlaist Saeimu”, “Partiju naudu medicīnai”. Kāds cilvēks skaļi sacīja, ka vēlas redzēt premjeru Krišjāni Kariņu (JV), pēc kā pūlis sāka saukt “Kariņu, Kariņu”.

Pa laikam tika atskaņotas arī sirēnu skaņas un svilptas svilpes. Tomēr savu kolēģu uzrunas laikā sanākušie bija klusi.

“Es esmu šeit, jo man rūp mana nākotnē, jūsu nākotne un mūsu tauta nākotne,” sacīja kāds Rīgas Stradiņa universitātes 6.kursa students, kurš gan savu vārdu nenosauca. Viņš pauda cerību, ka nebūs jābrauc prom no Latvijas.

Protestētājus uzrunāja arī kāds pacients, kurš uzsvēra, ka bez ārstiem nav ne tautas, ne valdības. Viņš pateicās ārstiem par viņu darbu, paužot cerību, ka viņus atbalstīs visa tauta.

Deputāts Aldis Gobzems sanākušajiem paziņoja, ka parlamenta neatkarīgie deputāti ir iesnieguši priekšlikumu šodienas Saeimas sēdē balsot, lai līdz 13.novembrim budžetā tiktu “ielikts” mediķiem paredzētais finansējums.

Pieteiktajam protesta akcijas laikam iztekot, Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece aicināja klātesošos nolaist plakātus un uzsvēra, ka mediķu protesta akcija ir beigusies.

Protesta akciju uzraudzīja liels skaits policistu, kā arī Saeimas apsardzes darbinieki.

Pievienot komentāru