Hipnoze un hipnoterapija: joprojām daudz maldu un aizspriedumu par šīm ārstniecības metodēm

Foto – Pixabay

Sāpju novēršana
Viens no biežākajiem gadījumiem, kad hipnoze tiek izmantota klīniskajā praksē, ir sāpju sajūtu novēršana. Ar hipnoterapiju būtiski var mazināt gan hronisku, gan epizodisku sāpju intensitāti.

Praksē zināmi gadījumi, kad vienīgi ar hipnoterapiju izdevies novērst sāpju sajūtas, jo ne pretsāpju līdzekļi, ne arī citas tradicionālās metodes nav spējušas līdzēt.

Aprakstīts gadījums, kad kādai sievietei līdzīgā situācijā sāpju lēkmes noņemtas ar tā saukto cimda anestēzijas metodi, un sāpes pazuda gandrīz vai momentāni.

Pakļauta šai hipnozei, sieviete iztēlojās, ka viņas roka ir iegremdēta spainī ar ledainu ūdeni un kļuvusi nejutīga. Pēc tam viņai tika iedvests, ka šo sajūtu var pārnest uz jebkuru citu ķermeņa daļu un tā noslāpēs sāpes.

Gan šī, gan citas hipnoterapijas metodes var palīdzēt cilvēkiem arī pret citām kaitēm, tādām kā, piemēram, artrīts, kas izraisa hroniskas sāpes.

Šķiet, viens no apbrīnas vērtākajiem hipnoterapijas praktizēšanas veidiem ir tās izmantošana anestēzijas vietā ķirurģiskas operācijas laikā. Pirmais, kas hipnoterapiju izmantoja šādam mērķim, bija franču ārsts Žils Klokē, un tas notika 1829. gadā. Šī metode arī tika izmantota kā palīglīdzeklis sāpju novēršanai pēcoperācijas laikā un apdegumu gadījumos.

Grūtniecība un dzemdības
Hipnoterapija ne tikai var atvieglot pašas dzemdības, daži tās paņēmieni palīdz sievietei pareizi elpot un atslābināties pirmsdzemdību sāpju laikā. Sievietes satraukums dzemdību laikā vienmēr palielina šā procesa riska pakāpi, bet hipnoterapija šo iespējamību mazina. Pētījumos pierādījies, ka dažas nedēļas pirms dzemdībām veikta atbilstīga hipnoterapija rosina augli ieņemt pareizo stāvokli, ja viņa guļa bijusi nepareiza.

Kaitīgie ieradumi
Tā kā hipnoterapija palīdz atbrīvoties no kaitīgajiem ieradumiem, tā pasaulē iemanto arvien lielāku popularitāti. Savienojumā ar tradicionālajām ārstēšanas metodēm tā izrādījusies ļoti efektīva un daudzviet tiek iekļauta kopīgajā programmā, lai palīdzētu cilvēkiem atbrīvoties no smēķēšanas un alkoholisma.

Profesionālā izaugsme un personības pilnveidošana
Arī šajā jomā, lai paaugstinātu profesionālās un personības raksturojumu, arvien plašāk tiek praktizēta hipnoze un pašhipnoze. Piemēram, sportisti šīs metodes izmanto, lai būtu formā sacensībās, bet biznesa cilvēki – darbspēju paaugstināšanai un lēmumu pieņemšanai svarīgos jautājumos. Vēl hipnoze tiek izmantota relaksācijas vai koncentrēšanās pastiprināšanai, radošo spēju paaugstināšanai.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā!

Pievienot komentāru