Hosams Abu Meri: Ko mums māca Covid-19 krīze

Ekrānšāviņš no Facebook

“Manuprāt, patlaban atrodamies situācijā, kas ir līdzīga kara stāvoklim. Diemžēl mums jācīnās ar neredzamu un nezināmu ienaidnieku. Sabiedrībā ir dažādas diskusijas un viedokļi gan par ekonomiku, gan valdības rīcību, vērojamas arī panikas pazīmes. Vēlos uzsvērt, ka tas, kas notiek pasaulē šobrīd, ir kas pilnīgi jauns. Līdz ar to līdz šim ierasto rīcību un uzskatus var nākties krasi mainīt,” savā Facebook lapā raksta populārais gastroenterologs Hosams Abu Meri.

Ir skaidrs, ka daudz kas mainīsies – pasaule pēc “korona” būs citādāka nekā līdz. Speciālisti pasaulē secinājuši, ka ir trīs veidi, kā uzveikt Covid-19:

1. Noteikt absolūtu lock-down jeb karantīnu – ne tikai atsevišķās valstīs, bet visā planētā pilnībā uz mēnesi, pusotru, kas varētu izbeigt vīrusa izplatīšanos. Tas, protams, nav iespējams.

2. Teorija, ka tautai vienkārši jāpārslimo, lai veidotos masveida imunitāte. Diemžēl, tas mums varētu maksāt neskaitāmas dzīvības, jo īpaši – mūsu vecāku un vecvecāku, kā arī jauniešu ar hroniskām saslimšanām. Zviedrija patlaban izmēģina šo pieeju, redzēsim, kā būs.

3. Tas, ko patreiz dara lielākā daļa pasaules – valstīs tiek ieviests ārkārtas stāvoklis, tā laikā nosaka striktu izolēšanos, pārtrauc masu pasākumus, ierobežo cilvēku kustību, u.tml., ar cerību, ka tas ierobežos vīrusa izplatību, pieradinās sabiedrību vairāk uzmanības pievērst savai veselībai un higiēnai. Protams, šāds piegājiens maksā dārgi valsts ekonomikai. Par to arī ir vislielākās diskusijas – vai šādi ierobežojumi ir vai nav vajadzīgi.

Es uzskatu, ka neviena valsts pasaulē nevar izturēt lock-down režīmu vairāk par diviem līdz trim mēnešiem, jo tas tiešām var iznīcināt ekonomiku. Tāpēc mums vajadzētu ieviest jaunus dzīves paradumus, ko tagad pamazām sākam darīt – pēc iespējas strādāt attālināti, samazināt sociālās aktivitātes, diemžēl, arī retāk ciemoties pie vecvecākiem. Skaidrs, ka nepieciešams ļoti rūpēties par savu veselību un personīgo higiēnu, lietot vienreizējos cimdus un izmantot sejas masku.

Katra krīze tomēr vienlaikus ir arī mācība, kas nes ko jaunu, un katra tuneļa galā ir gaisma. Tāpēc – ko “korona” mums ir mācījusi:

1. Saprast, ka veselība ir vissvarīgākā un par to jārūpējas. Vienlaikus nedrīkst aizmirst par citām slimībām ne tikai Covid-19. Nedrīkst žēlot līdzekļus, ko investēt savas veselības uzturēšanā un uzlabošanā.

2. Jāuzticas un jāsolidarizējas vienam ar otru. Jāuzticas savai valstij un mūsu augsti kvalificēto speciālistu norādēm un ieteikumiem. Tikai esot vienoti mēs varam uzvarēt.

3. Jāatceras senas tradīcijas, piemēram, atlikt baltu naudu nebaltām dienām.

4. Godprātīgi jāmaksā nodokļi un jādomā par savām sociālajām garantijām. To pierādīja gan 2008.gada krīze, gan šī. Sociālais nodrošinājums jebkurā gadījumā ir garantija arī bezdarba, slimības, maternitātes gadījumā.

5. Domāsim pozitīvi un neļausim krīzei sabojāt mūsu šodienu un ietekmēt mūsu nākotni. Smaidīsim biežāk un iedvesmosim viens otru!

COMMENTS

Pievienot komentāru