Ierīkojot robežu ar Krieviju, izcirsti un pazuduši koki simtiem tūkstošu vērtībā

Foto – Pixabay

Pie Krievijas robežas Ciblas novadā robežas ierīkotāji izcirtuši desmitiem hektāru meža, nesaaudzējot arī īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, turklāt nozāģētie koki vairāku simtu tūkstošu eiro vērtībā ir pazuduši, informē LETA, atsaucoties uz TV3 raidījumu “Nekā personīga”.

Gada sākumā robežjoslas tīrīšana sākās Ciblas novada Līdumnieku pagastā. Maija beigās Iekšējās drošības birojs un Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) pamanījusi, ka nomaļā vietā gar robežu izcirsta nevis 12 metru, bet 50 un vietām pat 80 metru plata josla. Lielākajā daļā platību aizvākti celmi, zeme uzfrēzēta un nolīdzināta. Vērtīgākie zāģbaļķi esot aizvesti, palikušas tikai dažas kaudzes ar mazvērtīgu malku.

Raidījums norāda, ka Gulbju Platpirovas dabas liegumā īpaši aizsargājamā purva mežu biotopā robežas ierīkotāji izcirtuši ap trīs hektāriem meža. Nocirsto koku vecums te bijis ap 170 gadiem. Par koku nociršanu dabas liegumos paredzēta kriminālatbildība.

Savukārt kopumā mežs izcirsts sešus kilometrus garā un 30 līdz 80 metrus platā pierobežas zemes gabalā. Līdz 2015.gadam tas bijis pašvaldības īpašumā, taču rezervēts paredzamajai robežas iekārtošanai. Šī iemesla dēļ tur augošais mežs nekad nav vērtēts.

Eksperti aptuvenu nocirsto koku vērtību var noteikt pēc satelīta attēliem un blakus esošā meža. SIA “Forest Mentor” mežsaimniecības speciālists Kristaps Kalvāns raidījumam teicis, ka cena, “pieticīgi rēķinot, ņemot vērā, ka tā ir Latgale un ostas ir tālu”, varētu būt 244 650 eiro.

Uzņēmuma eksperts summu aprēķinājis, pieņemot, ka nocirsti 30 hektāri meža un tas pārdots par zemāko cenu. Raidījums gan norāda, ka patiesībā summa varētu būt pat pusmiljons eiro.

Savukārt Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks Juris Martukāns raidījumam skaidrojis, ka robežsardze uzkrājusi nepilnus 2000 kubikmetru koksnes. Šis apjoms iegūts četru gadu laikā no visas 276 kilometrus garās robežjoslas. Tas ir vismaz četrreiz mazāk, nekā pēc “Nekā personīga” pieaicinātā eksperta aprēķiniem nocirsts pierobežas zemes gabalā Ciblas novada Līdumnieku pagastā. Kur palikusi pārējā koksne, robežsargi nezinot.

Raidījums informē, ka Valsts kontrole sākusi revīziju par robežsardzes un Iekšlietu ministrijas rīcību ar austrumu robežas iekārtošanai paredzētajiem vairākiem desmitiem miljonu eiro.

Pievienot komentāru