Infektologs: Latvijā no jaunā koronavīrusa varētu nomirt pat 20 000 cilvēku


Eiropas valstu līderi pandēmiju salīdzina ar karu. Mūsu dzīves laikā nekas tāds nav pieredzēts, vēsta raidījums Nekā Personīga.

Sociālā distancēšanās un karantīna būs realitāte nevis dažus mēnešus, bet, iespējams, pat pusotru gadu. Visai sabiedrībai ir jāpielāgojas jaunam dzīves modelim. Tas nebūs viegli, bet mērķis ir tā vērts – tūkstošiem dzīvību.

No tiem, kas šajās dienās atgriežas Latvijā, ir atkarīgs, vai izdosies izvairīties no tā, kas notiek Itālijā, Spānijā un, visticamāk, drīzumā notiks arī citur Eiropā. Bet tiem, kas pret drošības pasākumiem attiecas ar bravūru, eksperti brīdina, ka sekas bezatbildīgai rīcībai var būt traģiskas. Labā ziņa ir tā, ka katrs sabiedrības loceklis var palīdzēt sērgas apturēšanā, ievērojot aizliegumus un vienkārši sēžot mājās.

Kopš starptautisko pasažieru pārvadājumu slēgšanas Latvija īsteno lielāko repatriācijas operāciju valsts vēsturē. Šajās dienās atgriezušies, vēl ir ceļā vai drīzumā atbrauks ap 4000 cilvēku.

“Nekā personīga” saruna ar infektologu Ugu Dumpi

Uga Dumpis: “Vienkāršs aprēķins, – 50% cilvēku saslimst, 1% no viņiem nomirst. Tas 10 000 cilvēku dažu mēnešu laikā, tā nu tas galīgi nav scenārijs, uz ko mēs varētu būt gatavi.”

“Nekā personīga”: Un tas mērķis, stratēģija, ir izturēt šo mazo saslimstību, līdz ir pieejama vakcīna.

Uga Dumpis: Vai zāles vai vakcīna, vai labāka izpratne par transmisiju, ko mēs varam darīt, ko mēs nevaram, tātad, kas tiešām mūs apdraud un kādas lietas mēs tomēr varam atļauties darīt. Un, protams, lēnā garā arī liela daļa cilvēku var pārslimot, mēs nesasniedzam šādu… Mēs iemācāmies aizsargāt riska grupas, tātad vecus cilvēkus, labāk, pēc iespējas, ka viņi tiek ārā, bet viņiem ir kaut kādā veidā pārtika piegādāta vai viņi mazāk komunicē, tātad tas būs milzīgs izaicinājums, kādā veidā šo riska grupu aizsargāt. Bet es domāju, ka tā mums būs jādara, jo mēs nevaram atļauties kaut kādus eksperimentus ar Latvijas tautu.

Pat vairāk, ja galīgi, tad es teiktu, 20 000 cilvēku nāve. Ja ir slikta veselības aprūpe, nepieejama, tad ir 2% mirstība un pat augstāka.

Pievienot komentāru