Izcep garšīgāko maizi pasaulē pats!

Tikai mājās cepta maizīte var tik smalki smaržot un kraukšķīgi salūzt. Jā, lielveikalos jūs varat iegādāties visdažādākos maizes izstrādājumus, bet tiem visiem trūkst galvenās sastāvdaļas – mīlestības.

Taču tieši pateicoties šim komponentam mājās gatavoti konditorejas izstrādājumi ir neticami garšīgi. Pēc šīs receptes gatavots maizes klaips izdodas ļoti aromātisks, garšīgs, ar maigu mīkstumu un apetelīgu garoziņu…

Tas atgādina to pašu maizīti no bērnības! Ideāls kā piedeva pie galvenajiem ēdieniem un kā pamats garšīgām sviestmaizēm. Nu ir pienācis laiks pagatavot gardo maizīti pašu krāsnī.

Mājās gatavota maize

SASTĀVDAĻAS

  • 250 g miltu
  • 6 g sausā rauga
  • 4 g sāls
  • 30 g sviesta vai margarīna
  • 100 ml piena
  • 50 ml ūdens

APSMĒRĒŠANAI

  • 1 olu dzeltenums
  • 5 g piena

PAGATAVOŠANA

Visas sausās sastāvdaļas sajauciet bļodā, pievienojiet margarīnu, pienu un ūdeni.

Samīca mīklu. Gatavo mīklu ieliek bļodā, viegli ieeļļo ar augu eļļu, pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek uz 30 minūtēm siltā vietā.

Pēc 30 minūtēm izņemiet mīklu un samīciet. Atkal pārklājiet trauku ar mīklu ar plēvi un novietojiet to siltumā un klusumā vēl uz stundu.

No uzrūgušās mīklas veido maizes klaipus. Darba virsmu pārkaisa ar miltiem, noliek mīklu un izrullē 0,5 cm biezā slānī.

Sarullējiet mīklu ruletē, ne pārāk cieši, bet tajā pašā laikā arī ne pārāk vaļīgi, lai gatavajā maizes klaipā nebūtu tukšumu! Šajā gadījumā ir svarīgi pēc katra mīklas pagrieziena cieši saspiest ruļļa malu ar pirkstiem, piestiprinot to izrullētās mīklas slānim.

Sarullēšanas beigās kārtīgi nostipriniet malu. Tādu liek uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru.

Pārklāj ar dvieli un atstāj vēl uz 30 minūtēm.

Ar asu nazi uz klaipiņa virsmas veic raksturīgākos iegriezumus slīpi. Eļļojiet augšpusi ar olu dzeltenumu, kas sajaukts ar pienu.

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Liek klaipiņu uz 30 minūtēm iepriekš uzkarsētā krāsnī.

Gatavo klaipiņu atdzesē uz režģa. Labu apetīti!

©TOPRAKSTI.LV / AVOTS: takprosto.cc

Pievienot komentāru