“Jāsargā āda arī mākoņainās dienās”. Dermatoloģe atspēko mītus par sauļošanos


“Saules aizsardzība ir svarīga pilnīgi visu vecumu cilvēkiem”, izglītojošā lekcijā uv Stockmann klientiem stāstīja atzītā dermatoloģe Lauma Valeine.

“Ir virkne mītu par sauļošanos, kā piemēram, lietojot saules aizsargkrēmus, āda neiesauļojas un neveidojas D vitamīns vai arī mākoņainās dienās saulesaizsargkrēms nav jālieto. Taču patiesībā ikreiz, kad pakļaujam sevi spēcīgam un ilgstošam UV starojumam, ādas imūnā sistēma tiek pavājināta, bojājot ādas šūnas, un atjaunošanas spējas ar laiku izzūd un nespēj novērst UV staru negatīvo ietekmi. Dzīves laikā uzkrātais saules un UV starojums, pat īsas sauļošanās reize, summējas, atstājot nopietnas sekas mūsu ādā.”

Lauma uzsvēra, ka atbildīgi pret saules aizsardzību jāizturas veciem cilvēkiem, kā arī ikvienam, kam ir daudz veidojumu uz ādas, tajā skaitā dzimumzīmes, jo arī šie cilvēki ir ādas vēža attīstības riska grupā.

Tāpat būtiski aizsargāt ādu ir visiem tiem, kam ir pigmentācijas traucējumi jeb tumši traipi, un cilvēkiem ar pastiprinātu kapilāru tīklojumu un sārtu seju, jo saule veicina arī neoangioģenēzi jeb jaunu asinsvadu veidošanos un esošo asinsvadu paplašināšanos.

“Lai pasargātu sevi no pāragras novecošanas jeb fotonovecošanas un ādas vēža attīstības, no pavasara saulainajām dienām līdz pat vasaras beigām ikreiz, kad atrodamies saulē, svarīgi lietot saules aizsargkrēmu. Dienās, kad plānots ilgstoši uzturēties brīvā dabā, saules aizsargkrēms jālieto visām atklātajām ķermeņa daļām, uzklājot atkārtoti ik pēc 2–3 stundām, kā arī ikreiz pēc peldes vai intensīvas svīšanas.”

Stāsta dermatoloģe un piebilst: “Valda mīts, ka aizsargkrēms jālieto tikai sezonas sākumā, kamēr āda pierod, taču tā nav patiesība – āda jāaizsargā visu laiku, kamēr ir saule. Būtiski ņemt vērā neatrasties tiešā saulē no plkst. 11 līdz 15 un sargāt arī acis un galvas ādu, valkājot saulesbrilles un cepuri. “Izvēloties krēmu, ir svarīgs ne tikai SPF jeb saules aizsargfaktors, bet arī tas, lai uz tā būtu norāde par aizsardzību pret UVA un UVB.” Uzsver Lauma.

Pievienot komentāru