Kā atpazīt aneirismu? Ja jūtat šos simptomus, jārīkojas nekavējoties!

Kas ir smadzeņu aneirisma?

Smadzeņu aneirisma – tās ir novājinātas sieniņas vienam no smadzeņu asinsvadiem. Tā kā asinsvadu sieniņas ir izsmeltas un kļūst plānas, iespējamība, ka augsts spiediens var izraisīt to plīšanu, būtiski pieaug. Ja tas notiks, būs smadzeņu asiņošana, kur puse no gadījumiem ir ar letālām sekām.

Lielākai daļai cilvēku nav pat zināms, ka viņi dzīvo ar aneirismu. Katru dienu viņi iet uz darbu, sporto un lietot pretsāpju līdzekļus, lai mazinātu galvassāpes.

Asinsizplūduma simptomi

Visbiežākais simptoms – stipras un asas galvassāpes. Cilvēki apraksta tās kā zibens spērienu. Šīs sāpes var kombinēties ar nejutīgumu kaklā, spazmām sejas muskuļos, viena plakstiņa noslīdēšanu, palielinātu jutību pret gaismu. Daži cilvēki apgalvo, ka dzird skaņu, līdzīgu šāvienam, kad asinsvads pārplīst.

Krampji, nespēks ekstremitātēs, neskaidra un dubultojošās redze un stiprs nogurums arī var būt simptomi aneirismas plīsumam.

Ko darīt, ja rodas aizdomas par aneirismu?

2

Ja jūs ievērojat kādu no iepriekš minētajiem simptomiem, nekavējoties izsauciet ātro palīdzību. Ārsti var samazināt intrakraniālais spiedienu, kas rodas pie asiņošanas, bet pat tas vēl nevar garantēt atlabšanu. Aptuveni trešdaļa pacientu mirst slimnīcā, pat pēc veiksmīgas operācijas, otra trešdaļa piedzīvo nopietnus kaitējumus, kas var izraisīt paralīzi, bet pārējie atgriežas normālā dzīvē.

Profilakse

Līdz šim profilakse pret aneirismu neeksistē, tādēļ pacientiem ar šo diagnozi ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jāaizmirst par kaitīgiem ieradumiem un regulāri jāpārbaudās pie ārsta.

©TOPRAKSTI.LV / FOTO: marketium.ru

Pievienot komentāru