Kā kopt orhidejas, lai biežāk ziedētu. Kā palīdz ledus gabaliņi?


Visbiežāk sastopamais orhideju ģimenes viesis uz mūsu palodzēm ir greznais falenopsis, kuram ir daudzas un dažādas variācijas.

Lai orhideja turpinātu priecēt acis ar augšanu un ziedēšanu, tā pareizi jākopj. Jāzina pāris vienkāršas gudrības, lai augs justos labi un atkal un atkal iepriecinātu ar ziediem.

Augiem vajadzīga uzmanība, un katrā konkrētā gadījumā to komforts jāizvērtē, balstoties uz tādiem faktoriem kā istabas temperatūra (dzīvoklis ir vēss vai ļoti silts), apgaismojums un gada laiks.

Speciālisti iesaka turēt orhideju uz austrumu vai rietumu palodzes, pievērst uzmanību apgaismojumam un rudenī un ziemā parūpēties par papildu apgaismojumu.

Falenopsim gaisma vajadzīga ne mazāk kā 14 stundas dienā!

Optimālā temperatūra vasarā +20-25°C, ziemā +16-18°C. Lai stimulētu ziedēšanu, svarīgi, lai orhidejai starp dienas un nakts temperatūru būtu 3-5 grādu starpība.

Augu laiku pa laikam der apsmidzināt ar ūdeni, bet tas atkarīgs no tā, cik augsts ir mitruma līmenis telpā. Ziedēšanas laikā apsmidzināt ziedus nedrīkst – tie kļūs tumši un nokritīs.

Laistāmajam ūdenim jābūt istabas temperatūrā vai pat siltākam.

Kā paātrināt orhideju ziedēšanu?
1. Radi orhidejai temperatūras svārstības: uz nakti noliec podiņu vēsā vietā (līdz 15 grādiem).

2. Mēslojumā lielāko daļu jāaizņem fosforam, jo tieši šis elements stimulē ziedēšanu, savukārt slāpekļa saturu jāsamazina.

3. Laistīšanas vietā podiņā ievieto pāris ledus kubiciņus. Arī tas veicinās ātrāku uzziedēšanu.

4. Mitrina gaisu ap augu.

5. Podiņu ar orhideju uz piecām dienām novieto tumšā vietā. Pēc trīs nedēļām augs sāks veidot pumpurus. Šis paņēmiens der tikai pieaugušiem un veseliem augiem!

6. Ja redzi, ka augs nezied, bet aug lapas un saknes, ņem vērā, ka augam ir attīstības laiks. Uz ziediem nāksies pagaidīt!

Pats galvenais – nodrošini augam pareizu un pietiekamu kopšanu. Orhidejas mīl gaismu, un tām nepatīk pārāk daudz mitruma.

Avots: “Lifehacker”

Pievienot komentāru