Kā nogurušai ādai palīdzēs kosmetologs, ko vari paveikt mājās? Noderīgas receptes

Foto – Pixabay

Lai arī virkne speciālistu apgalvo, ka stress nelielās devās ir pat veselīgs, savas pēdas tas tomēr atstāj un pirmām kārtām – uz ādas. Tā zaudē sārtumu un tvirtumu, zem acīm parādās tumši loki…

Stresa laikā āda saņem mazāk skābekļa un barības vielu, nekā tai nepieciešams, jo tās tiek sadalītas organisma karstajiem punktiem, piemēram, sirdij vai galvas smadzenēm.

Rezultātā āda sāk lobīties, iekaist. Ja ādai ir nosliece uz neirodermītu, psoriāzi, ekzēmu, šo kaišu izpausmes nebūs ilgi jāgaida. Savu artavu dod arī vējš, karstums un aukstums, kondicionētais gaiss telpās, piesārņotā atmosfēra, neregulārs un nesabalansēts uzturs, smēķēšana…

Pie kosmetologa
Nevajag tūlīt pat ķert pirmo krēmu, kas pagadās – ja tas nebūs piemērots konkrētajai situācijai, līdzeklis var tikai pieliet eļļu ugunij, un stāvoklis vēl vairāk pasliktināsies.

Nepieciešams speciāls pretstresa kosmētikas kurss. Protams, arī tas neatrisinās visas problēmas, taču, sniedzot atbalstu ādai grūtā brīdī, kosmētika palīdzēs saglabāt izskatu.

Jāpacenšas izbrīvēt laiku un līdzekļus kosmētikas salona apmeklējumam. Kosmetologs, ņemot vērā ādas stāvokli un vecuma īpatnības, izvēlēsies piemērotākās procedūras. Starp citu, jo vecāks ir cilvēks, jo spēcīgāk stress ietekmē viņa ādu. Taču eksistē virkne vispārēju noteikumu.

* Spriedzi lieliski noņem kosmētiskā masāža.

* Kad organisms nonācis uz savu iespēju galējās robežas, jāizvairās no aparātu metodēm, to skaitā miostimulācijas, dziļas tīrīšanas. Šīs procedūras var izprovocēt nevēlamas sekas.

* Ļoti efektīva ir aromātu terapija. Ieteicams antidepresantu eļļu (sandals, ilangilangs, ģerānija, bergamote) savienojums ar tām ēteriskajām eļļām, kas labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu (melisa, baziliks, lavanda).

* Piemēroti ir arī preparāti, kas paredzēti ļoti jutīgas ādas kopšanai. Nevajag kautrēties jautāt, kādas vielas satur piedāvātie līdzekļi. Piemēram, kliņģerītes, salvijas un pelašķi noņem iekaisumu, rosina brūcīšu un sasprēgājušo vietu sadzīšanu, bet avokado eļļa mīkstina ādu un atjauno tās aizsargfunkcijas.

* Stresa situācijās salonu vēlams apmeklēt divas reizes nedēļā. Pēc tam gados jaunie to var darīt reizi mēnesī, bet tie, kam pāri 40, – reizi nedēļā. Tomēr būs par maz aprobežoties tikai ar salona pakalpojumiem: efekta nostiprināšanai ādai nepieciešama regulāra kopšana.

Foto – Pixabay

Mājas apstākļos
Jācenšas panākt, lai sejas kopšanas procedūra nebūtu obligāts, bet gan regulārs un patīkams pienākums. Uzreiz to panākt nav viegli, īpaši stresa situācijās.

Tālab jāapbruņojas ar pacietību: visas manipulācijas jāveic mierīgi, lēnām un rūpīgi. Jāizvairās no visa, kas var kļūt par papildu kairinātāju ādai: kontrasta kompresēm, aprīvēšanai ar leduskubiciņiem.

* Dienu ieteicams sākt un beigt ar nomierinošu 20 minūšu ilgu 36–37 ºC siltu vannu. Ūdenim var pievienot 2–3 pilienus rožu, ģerāniju, lavandas, jasmīna, anīsa, cipreses vai kumelīšu ēteriskās eļļas.
Cits variants: glāzi auzu pārslu aplej ar 2 glāzēm ūdens, 15 minūtes vāra, tad izkāš un iegūto auzu ķīseli kopā ar skuju ekstraktu pievieno vannai.

Pēc vannas var sākt sejas kopšanu. Lietoto kosmētisko līdzekļu sastāvā obligāti jābūt A, C un E vitamīnam, lanolīnskābei, kolagēnam, pantenolam… Tā kā stresa situācijā notiek adrenalīna pieplūdums asinīs, kas veicina brīvo radikāļu veidošanos, ļoti vēlams, lai krēmi saturētu arī antioksidantus.

Katrai solīdai kosmētikas firmai ir speciāli līdzekļi stresa ietekmei pakļautas ādas kopšanai. Šie līdzekļi novērš noguruma pēdas, tonizē ādu, veicina šūnu atjaunošanos.

No vecmāmiņu pieredzes
Losjona vietā no rīta un vakarā sejas apslaucīšanai var izmantot uzlējumu, kas pagatavots no piparmētras un melisas lakstiem: augus sajauc vienādās daļās, 2 ēdamkarotes maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, 30 minūtes nostādina.

Ļoti jutīgas ādas tīrīšanai: 100 g bieza krējuma pievieno olas dzeltenumu, kas sakults ar 30 g konjaka. Visu rūpīgi samaisa, līdz veidojas viendabīga masa. Uzglabā ledusskapī ne ilgāk kā 4 dienas.

Savītušu, ļenganu ādu no rīta un vakarā masē ar šķēlīti ābola.

Noņemt uztūkumu plakstiņiem palīdz neliela ar visu mizu vārīta kartupeļa komprese: kartupeli pārgriež uz pusēm, atdzesē un uz pusstundu uzliek plakstiņiem. Cits variants: gaļas maļamajā mašīnā samaļ pētersīļu saknes, iegūto putriņu uz 15 minūtēm uzliek plakstiņiem, pēc tam nomazgā ar vēsu ūdeni.

Pretstresa maskas: tās liek uz 15–20 minūtēm, pēc tam nomazgā ar siltu filtrētu vai minerālūdeni.

* Nomierinoša maska: olīveļļu sajauc ar biezpienu un olas dzeltenumu, līdz veidojas viendabīga masa.

* Mitrinoša maska: gurķi sarīvē uz rupjās rīves un masu uzziež sejai. Var sejai uzlikt gurķa ripiņas.

* Pret savilktu ādu: nelielā daudzumā ūdens novāra gabaliņu ķirbja, saspaida un samaisa viendabīgā masā ar tējkaroti krējuma.

Apvītušiem rožu ziediem noplūc ziedlapiņas, ieliek stikla burkā ar vāciņu, aplej ar siltu (35–40 ºC) olīveļļu tā, lai eļļa ziedlapiņas nosegtu, un 2–3 dienas nostādina tumšā vietā, bet ne ledusskapī.

Kad ziedlapiņas kļūs bezkrāsainas, balzams ir gatavs. Ar to apziež pārāk sausās un sakairinātās ādas vietas un pēc pusstundas lieko eļļu nosusina ar salveti.

Pievienot komentāru