Šampanietis – uzvarētāju dzēriens. Tās nosaukums nāk no Šampaņas provinces Francijā, kur pirms daudziem gadsimtiem sāka audzēt vīnogas, lai ražotu dzirkstošo vīnu. Nesterilos apstākļos uzglabāts vīns atkārtoti rūga un mucas bieži eksplodēja, tāpēc šampanietis tika dēvēts par “Velna dzērienu”.
Marķīze de Pompadūra palikusi atmiņā ar savu pazīstamo izteikumu: “Šampanietis – vienīgais dzēriens, kas padara sievieti skaistu”. Patiešām, burbuļojošais dzirkstošais vīns ātri ieguva slavu kā vismīļākais dāmu dzēriens.
Benediktiešu mūks Pērs Perinjons tiek uzskatīts par šampanieša tēvu. Viņam piemita fenomenāla atmiņa un garšas izjūta, tāpēc viņš prasmīgi spēja izstrādāt unikālu vīna maisījumu ar vienīgo patieso garšu.
Gan ieguvumi, tā šampanieša kaitējums nebija pilnīgi saprotams. Var droši teikt, ka šampanietis, kā jebkurš cits alkoholiskais dzēriens, nodara zināmu kaitējumu veselībai. It īpaši, ja tiek patērēts pārmērīgi lielos daudzumos.
Daudzas sievietes kļūdaini uzskata šampanieti par zema alkohola satura limonādi. Oglekļa dioksīda burbulīši tikai paātrina alkohola uzsūkšanos asinīs, līdz ar to rodas straujš intoksikācijas efekts.
Dzert šampanieti tukšā dūšā ļoti kaitīgi. Šis gāzētais dzēriens palielina kuņģa sulas skābumu, tādējādi kairina gremošanas traktu.
Šampanietī ir augsts kaloriju saturs. Kalorijām bagātākais šampanietis – pussaldais, tajā ir visvairāk enerģētiski piesātinātā alkohola.
Ej uz nākamo lapu, lai lasītu tālāk!